SP: onderzoek naar woonplicht is een goed idee

nieuws

Het voornemen van de gemeente Groningen om de mogelijkheden van een woonplicht te onderzoeken is een goed idee. Dat zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP.

Dat moet voorkomen dat steeds meer woningen worden opgekocht door vastgoedbeleggers, die daar grof geld aan verdienen. De woonplicht verplicht de koper zelf in de woning te gaan wonen in plaats van het te verhuren. De SP stelde een jaar geleden al een woonplicht voor, zodat starters meer kans maken, huisprijzen niet verder opgedreven worden en de macht van vastgoedbeleggers minder groot wordt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars wordt in Groningen één op de vier woningen door vastgoedbeleggers opgekocht. De SP wil verder een mix van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in in Meerstad, op het SuikerUnie-terrein en de toekomstige Eemskanaalzone.

Deel dit artikel:

 1. Voorlopig worden de minderbedeelden en arbeiders naar de randen van de stad gedreven, ik kom uit een binnenstad familie en woon nog steeds in de binnenstad ( kon het kopen toen het nog betaalbaar was ).
  Van de oorspronkelijke binnenstad families is bijna niemand meer over, de meesten van hen willen wel kruipend terug ware het niet dat het niet meer te betalen is, voor sociale woningbouw in de binnenstad is er een ellenlange wachtlijst.
  De PVD(A) heeft in Groningen daar een dikke hand ingehad met figuren zoals de niet Groninger Ypke Gietema dat de gehele binnenstad heeft vernield heeft met zijn visie.

  Hetzelfde gebeurde in Amsterdam al in jaren 80, tekort aan sociale woningen dreven de echte Amsterdammers naar plekken zoals Almere. ( er wonen meer Amsterdammers in Almere dan in Amsterdam zelf )

 2. Hoe dom kun je wezen? Woonplicht gaat de beschikbare wooncapaciteit niet verhogen. Investeringen van mensen en bedrijven die aan de stijgende prijzen verdiend hebben, doen dat wel. Door groeiend woonaanbod dalen de prijzen. Dit soort dommigheid gaat de woningschaarste een paar decennia structureel houden wat weer gaat leiden tot nog dommere maatregelen enzovoort.

  Kan natuurlijk niet van toepassing zijn op woningbouwverenigingen. Eigenaren van meerdere huizen zullen al of niet moeten worden gedwongen tot verkoop of een uitzonderingspositiehouden. Het enige dat ervan floreert, is wellicht de SP. En wellicht de Gemeentelijke regelgeving totdat de wal het schip weer een keer een tijdje keert en er van ellende weer verstandig beleid tot stand komt.

 3. Nou huizenbezitters, daar gaat de droom om een flinke overwaarde op je huis te pakken. Mag je het zometeen niet meer aan de hoogste bieder verkopen. En dat allemaal omdat onze bestuurders al 100 jaar een woningtekort in Groningen creëren en het maar niet weten op te lossen. Terwijl dat niet zo moeilijk is, gewoon beginnen met bouwen. Genoeg grasvelden om Groningen.

  Ze hebben nog geluk dat private partijen als Woldringh wel lekker doorbouwen met appartementen. Voor die grond za de gemeente ook wel zoveel mogelijk geld hebben gevraagd, want die willen allemaal mee profiteren van de stijgen grond en huizenprijs. En dan vreemd opkijken als er dure woningen op komen te staan om de investering ook weer terug te verdienen.

  Sociale woningbouw op de duurste plekjes van de stad moet je zeker niet doen. Want dat betaald de belastingbetaler allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *