Oude kwaliteitsfietsen in Fongers Toonkamer

Verzamelaar Jos Rietveld is al van jongs af aan fan van het merk Fongers. De afgelopen tijd kocht en restaureerde hij een aantal fietsen van het Groningse merk. De mooiste exemplaren staan in de Fongers Toonkamer in zijn huis.

Het Groningse bedrijf verkocht fietsen van 1885 tot en met 1970. De smid Albert Fongers maakte de fietsen eerst in een kleine fabriek aan het Nieuwe Kerkhof. Dertien jaar later werd er een grote fabriek geopend aan de Hereweg. Vanuit daar werden de fietsen verkocht door het hele land: de verkoopfilialen waren in iedere provinciehoofdstad te vinden. De fabriek bleef in Groningen. Ook de politie, het Nederlands-Indisch leger en de koningin reden op Fongers fietsen.

De fietsen waren zo gewild, omdat het bedrijf altijd voor kwaliteit ging. Rietveld: “Vanaf het begin hebben ze gezegd dat ze de beste fietsen willen maken. Dat hebben ze ook gedaan. Je kan ook aan de fietsen zien dat ze heel duurzaam zijn. Er zijn veel meer Fongers fietsen overgebleven dan bijvoorbeeld van Gazelle.”

Alle fietsen in de toonkamer van Rietveld werken nog. Om alle fietsen berijdbaar te maken, was wel wat restauratiewerk nodig. “Het restaureren van een fiets kost zo’n 70 tot 80 uur werk. Hij gaat helemaal uit elkaar en wordt helemaal schoongemaakt. Er zit dus best wel wat werk in”, aldus Rietveld.

De Fongers Toonkamer in zijn huis is alleen op afspraak te bezoeken. Neem daarvoor contact op met Rietveld via zijn website. Daar is ook meer informatie over het merk te vinden.