‘Kosten langstudeerders neerleggen bij krimpende hogescholen is onbegrijpelijk’

nieuws
foto: Frank de Kleine / Flickr.com

Het adviesrapport van de commissie Van Rijn over de bekostiging van het hoger onderwijs komt het hoger beroepsonderwijs niet ten goede. Dat schrijft het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen vrijdagmiddag in een persbericht.

Als minister Van Engelshoven het advies overneemt, kost dit de Hanzehogeschool Groningen 3.5 miljoen euro per jaar:
“De commissie adviseert terecht om te investeren in opleidingen binnen het domein bètatechniek. Maar de bètatechniek opleidingen van het hbo moeten het doen zonder extra geld”, zo schrijft het College van Bestuur in haar reactie.

Daarnaast roept de Hanzehogeschool de minister op om de herverdeling van financiering niet te baseren op de wisseling van studenten tussen instellingen.  “We zijn het eens dat het probleem van langstudeerders in de Randstad moet worden opgelost, maar om de financiën daarvoor bij de regionale hogescholen, die met krimp te maken hebben, te halen is onbegrijpelijk”, aldus Henk Pijlman, collegevoorzitter van de Hanzehogeschool Groningen.