KHN: “Hogere toeristenbelasting niet meer uit te leggen”

nieuws

Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Groningen: “Dat er in sommige gemeenten een toeristenbelasting nodig is dat snappen we, maar deze verhogingen worden vaak gebruikt om simpelweg de kas van de gemeente te spekken.”

De gemeente Groningen maakte afgelopen woensdag bekend dat de toeristenbelasting met 55 cent omhoog gaat, zowel voor campings als voor hotels. Wethouder Paul de Rook vertelde toen niet bang te zijn dat door de verhoging toeristen zullen wegblijven. KHN heeft daar een andere visie over: “Inmiddels lijkt de toeristenbelasting echter een snelle manier geworden voor gemeenten om de begroting te dichten. “Dit is natuurlijk niet meer uit te leggen. Niet aan onze ondernemers maar zeker niet aan onze gasten. ‘Laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen
dat het een belasting op gastvrijheid wordt”, aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Volgens Beljaarts leiden de snel stijgende tarieven van de toeristenbelasting tot veel onvrede in de toeristische sector: “Deze vorm van belasting is ooit ingevoerd als een kleine bijdrage van de toerist aan de gemeente waar hij verbleef. Laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen dat het een belasting op gastvrijheid wordt.”