“Het bezoek aan Westerbork bezorgde ons kippenvel”

Een schoolklas van de Sint Michaëlschool heeft zich de afgelopen weken verdiept in de Tweede Wereldoorlog. Het project werd woensdagmiddag afgesloten bij het Grafisch Museum waar de scholieren kennismaakten met de Werkmantechniek.

“Het gaat om een zogenaamd pilot project Vervolging en Vrijheid in Groningen”, vertelt lerares Moniek de Haan. “Gedurende een aantal weken komen de kinderen tijdens zes lessen op verschillende manieren in aanraking met het thema. Als de pilot slaagt dan is het de bedoeling dat het project voor onbepaalde tijd wordt voortgezet.” Het project, waarbij er samen wordt gewerkt met de Synagoge Groningen en het Grafisch Museum, begon met een bezoek aan de synagoge en een speurtocht in de voormalige Joodse Buurt waarbij de leerlingen diverse historische figuren ontmoetten.

In de vervolglessen werd onder andere een bezoek gebracht aan het Anne Frankhuis in Amsterdam en reisde men af naar het voormalig doorgangskamp Westerbork. “Dat maakte echt veel indruk”, vertelt een scholier. “Het idee dat je op een plek staat waar leeftijdsgenoten jarenlang opgesloten zaten en begonnen aan een onbekende reis naar het oosten, bezorgde mij echt kippenvel. Zeker als je ziet hoe men daar leefde.” Het project werd woensdag afgesloten in het Grafisch Museum. De scholieren kregen een rondleiding en drukten met behulp van de Werkmantechniek hun eigen gedichten die in het thema staan van de Tweede Wereldoorlog.