“Student kan op kamer bij bijstandsgerechtigde”

Bijstandsgerechtigden en studenten kunnen elkaar helpen via kamerverhuur. Dat stelt de PvdA Groningen.

Groningen moet, net als in Leiden, een experiment beginnen waarbij mensen met een uitkering een kamer verhuren en de huuropbrengst houden. In Leiden mag de opbrengst maximaal 235 euro per maand zijn. “Het mes snijdt aan twee kanten,” zegt fractievoorzitter Julian Bushoff. “Dat is een mooie aanvulling op de krappe uitkering en het zorgt voor meer studentenkamers.”

In Groningen hebben studenten de grootste moeite met het vinden van een kamer. Daarnaast heeft de stad zo’n 9 duizend bijstandsgerechtigden. Volgens Bushoff kunnen zij elkaar een dienst bewijzen. Hij wil van het stadsbestuur weten of die zo’n experiment in Groningen ook ziet zitten.

Deel dit artikel:

 1. Tja dat krijg je met zo’n jonkie als fractievoorzitter. Misschien kunnen ze ook wel bij alleenstaande ouderen op kamers. Dan zijn die minder eenzaam en ze hebben gelijk een mantelzorger. Alleenstaande ouderen wonen over het algemeen in grotere huizen dan mensen met een bijstandsuitkering. (Want die kunnen dat helemaal niet betalen en als ze al een groter huis hebben dan is dat omdat er een gezin woont, en dan is er natuurlijk geen ruimte meer over.) Los van het feit dat je je privacy kwijt wilt zijn en een hoop gedoe voor 235 euro waarvan je een deel weer mag inleveren omdat je minder huurtoeslag krijgt en een ander deel omdat je een hoger stroom/gasverbruik hebt.

  1. Dat van de huurtoeslag is niet waar. Je moet een betreffende student wel als onderhuurder aangeven bij de Belastingdienst. Ook officieel een huurcontract maken en toestemming hebben van de woningbouw. Dan behoudt je gewoon de huurtoeslag op basis van wat je al had. Weinig mensen weten dit, het is een soort maas in de toeslagenwet. Omdat onderhuur op deze manier weinig voorkomt in Nederland omdat de meeste verhuurders (woningbouwverenigingen) er niet mee akkoord gaan is het daarom denk ik nog niet echt op de politieke agenda verschenen.

   Wel mag je maximaal 447,25 per maand vragen aan huur, 5367 op jaarbasis. Dit getal komt weg bij eigen woning verhuren https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_hebt_een_woning/verhuur_deel_eigen_woning_kamerverhuurvrijstelling maar gebruikt men ook bij de huurtoeslag. Belastingtelefoon of de website van de Belastingdienst zal er verder geen informatie over hebben (want het is een soort maas in de wet waar ze geen rekening mee hebben gehouden maar legaal op papier dus maar niet mee adverteren). Als je zeker wilt zijn/niet geloofd/op papier wil hebben moet je een brief sturen naar je eigen Belastingkantoor of bij de Belastingtelefoon het laten uitzoeken en terug laten bellen.

   1. Dan is het dus de vraag of de woningbouwcoporaties hier aan mee wensen te werken. Bovendien moet je uitkijken of je wel aan de voorwaarden voldoet.

   2. In de stad Groningen van wat ik weet doen de woningbouwverenigingen niet zo moeilijk bij onderhuur zolang je er zelf ook maar staat ingeschreven en woont (en de onderhuurder moet natuurlijk ook staan ingeschreven als woonadres, niet briefadres). Voor zover ik weet is dat in de rest van het land niet zo makkelijk. Voorwaarden voor wat betreft huurtoeslag veranderen verder niet. Het kan wel tijdelijk wat problemen opleveren omdat je een onderhuurder moet melden via de telefoon. In het ergste geval (meestal gaat het wel goed) dat je tijdelijk 1 tot 3 maanden geen huurtoeslag krijgt omdat het handmatig gecorrigeerd moet worden (komt in de regel omdat men niet of te laat reageert op vraagbrieven dan zet de Belastingdienst het stop). Maar dat krijg je wel weer terug met terugwerkende kracht.

 2. Je kan ze ook gewoon verplichten 1 kamer te verhuren, of anders gewoon 235 euro korten. Of gewoon huursubsidie afschaffen zodat ze naar een woning gaan met passende prijs of wel moeten verhuren om er te blijven wonen. Die bijstandsgerechtigden moeten niet zo zeuren, de PvdA heeft helemaal gelijk.

 3. heeft die meneer hier boven ook een bijstandsuitkering dan en wil die dan geen student opvangen? ik ben het namelijk helemaal met Marc eens en verplichten gaat zo maar niet hoor ,

 4. 200 euro per maand extra kan je als bijstandsgerechtigde inderdaad goed gebruiken. Maar ik denk dat meeste mensen niet eens een kamer over hebben in hun kleine sociale huurwoning,

 5. Dit is weer zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat de PVDA het contact met de minima compleet kwijt is. Wat een oude wijven gezeik met een flink elitair sausje. Het is al erg genoeg dat de oude wijken het leeuwendeel van alle overlast veroorzaakt door studenten , asielzoekers ed over zich heen krijgen. Nou zou dus een bijstandsgerechtigden alle laatste stukje rust en privacy ook nog kwijt raken? What’s next ? Terug naar de dwangarbeidkampen uit de jaren 30? Echt dit is zo misselijkmakend van een partij die claimed voor deze mensen te zijn!

 6. Als je nou eerst een de bijstandgerechtigden die nog op kamers wonen wat meer bijstand geeft zijn die misschien bereidt om langer op kamers te blijven wonen?

 7. Nou, lekker dan voor die studenten. Moeten ze bij zo’n vies persoon met een uitkering in huis wonen. Deze mensen zijn tevens geestelijk niet echt stabiel. Ze je het al voor je? Sterre die een kamer huurt bij Arie de alcoholist uit de Bandoengstraat?

 8. En wat gaat de PvdA ondertussen doen aan het grote tekort aan sociale huurwoningen ?
  Mensen die in de bijstand belanden willen ook graag betaalbaar wonen en na een jarenlange wachtlijst meer keuze hebben dan wat er de laatste jaren wordt aangeboden.

 9. Je zou beter en goedkoper de komende jaren het aantal studenten in deze stad met een 20.000 kunnen gaan minderen, daarmee los je gelijk de woningnood onder jongeren , eenoudergezinnen en starters op de woningmarkt op, om nog maar te zwijgen van soaciale huurwoningen welke dan vrijkomen om na renovatie/stadsvernieuwing (opnieuw) geschikt te maken voor gezinnen.

  Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn, maar gezond verstand en bestuurders gaan nu eenmaal niet samen.

 10. Ik weet nog wel een paar pandjes in o.a. Haren en Glimmen die zo groot zijn, dat de gezinnen die erin wonen makkelijk een paar kamers kunnen missen. Gewoon verplichten die te verhuren is misschien wel een goed idee, nu de RUG ons heeft opgezadeld met dit studentenprobleem.

 11. Prima maatregel, ook toepasbaar op volksvertegenwoordigers, als vervanging van wachtgeld. We zetten ze na hun ambt gewoon bij een uitkeringsgerechtigde in, stuk goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *