‘Stop met al die geldverslindende schadeloketten’

nieuws

Zondag 21 april om 22:20 op NPO2 besteedt De Monitor aandacht aan de Groningse bevingen. De Turkse aardbevingsdeskundige Ihsan Bal doet al twee jaar onderzoek vanuit de Fraeylemaborg in Slochteren.

Groningen is wereldwijd een unieke casus voor aardbevingsonderzoek, meent Ihsan Bal: ‘Er is nergens op de wereld zo’n dichtbevolkt gebied waar door de mens opgewekte aardbevingen plaatsvinden’. Bal vindt het logisch om te kiezen voor een onvoorwaardelijke compensatie: ‘Stop met al die geldverslindende schadeloketten en vergoed de mensen gewoon voor het feit dat ze in een gaswinningsgebied wonen en daar last van hebben’.

Het nieuwste onderzoek van de Turkse aardbevingsdeskundige Ihsan Bal laat zien dat de grond en gebouwen die daarop staan tot vijf dagen na een beving blijven bewegen. Bal: ‘Het bevestigt dat het onmogelijk is om bij elke scheur of schade te zeggen: dit komt wel of niet door een aardbeving. De beweging blijft immers doorgaan.’ De Amerikaanse Gregory Deierlein, professor bij het Earthquake Engineering Centre in Stanford (VS): ‘Zelfs bij grote aardbevingen is schade niet altijd duidelijk te herleiden. Bij de situatie in Groningen met zoveel huizen en zoveel kleine aardbevingen lijkt het me praktisch onmogelijk om te bepalen wat de oorzaak is.’ Sergio Lagomarsino, bouwkundig professor bij de Universiteit van Genua: ‘Nederlandse huizen zijn niet gebouwd op aardbevingen. Daarom ontstaat er snel schade, ook bij kleine aardbevingen.’ Ook schademonitoringsexpert Els Verstrynge van de KU Leuven kan zich vinden in Bals conclusie: ‘Grondzettingen en thermische spanningen kunnen soortgelijke schadebeelden veroorzaken als kleine aardbevingen. Die zijn zeer moeilijk te onderscheiden. Een basiscompensatie lijkt me een logische keuze.’