Politiek reageert op duur afscheidsfeest van RUG-rector

Minister van Engelshoven wil meer weten over het uitzwaaifeest van rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Ton van Kesteren van de PVV Groningen is ook niet te spreken over het bedrag. 

De minister meldt tegen De Telegraaf: “Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen.” Daarom wil zij opheldering over het enorme bedrag.

PVV

Ton van Kesteren, lijsttrekker van de PVV Groningen, spreekt van ongelijkheid: “De gemiddelde functionaris in het onderwijs moet het met minder doen. Een bescheiden receptie met een hapje, een drankje en een cadeaubon is al prachtig. Maar het is aan de dames en heren van de elite zelf om bescheidenheid in acht te nemen. Er is en er zal weinig veranderen zolang deze elite elkaar benoemt en elkaar de baantjes toeschuift.

RUG

Jorien Bakker, perswoordvoerder van de RUG, geeft aan dat het een verplichting is om een afscheidsfeest te organiseren bij een rectorwisseling. Zij vindt de commotie onterecht: ‘Wij hebben 70 duizend euro begroot, maar dit bedrag kan ook lager uitvallen. De rector vindt het heel jammer dat hier nu de aandacht naar toe gaat. Hij zou graag zien dat we het hebben over het mooie lustrum van het 400-jarig bestaan van de universiteit.’