Politiek reageert op duur afscheidsfeest van RUG-rector

Minister van Engelshoven wil meer weten over het uitzwaaifeest van rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Ton van Kesteren van de PVV Groningen is ook niet te spreken over het bedrag. 

De minister meldt tegen De Telegraaf: “Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen.” Daarom wil zij opheldering over het enorme bedrag.

PVV

Ton van Kesteren, lijsttrekker van de PVV Groningen, spreekt van ongelijkheid: “De gemiddelde functionaris in het onderwijs moet het met minder doen. Een bescheiden receptie met een hapje, een drankje en een cadeaubon is al prachtig. Maar het is aan de dames en heren van de elite zelf om bescheidenheid in acht te nemen. Er is en er zal weinig veranderen zolang deze elite elkaar benoemt en elkaar de baantjes toeschuift.

RUG

Jorien Bakker, perswoordvoerder van de RUG, geeft aan dat het een verplichting is om een afscheidsfeest te organiseren bij een rectorwisseling. Zij vindt de commotie onterecht: ‘Wij hebben 70 duizend euro begroot, maar dit bedrag kan ook lager uitvallen. De rector vindt het heel jammer dat hier nu de aandacht naar toe gaat. Hij zou graag zien dat we het hebben over het mooie lustrum van het 400-jarig bestaan van de universiteit.’

Deel dit artikel:

 1. De gehele bevolking accepteert dit soort geld gooierij niet.
  Niemand is hierbij gebaat,
  Dit moet stoppen. 110.000 euro over de balk gooien.
  Het is overheidsgeld en geen prive bedrijf..
  Want die zou het niet toestaan.
  Afblazen deze 2 feestjes.

 2. “De rector vindt het heel jammer dat hier nu de aandacht naar toe gaat.”

  Totaaaal gebrek aan inlevingsvermogen. Immorele graaiers, die ook nog eens denken dat ze het allemaal waard zijn en niet begrepen worden.

 3. Volgens RUG-Voorlichter Deekens is het „echt niet alleen zijn feestje; het wordt een feest voor alle inwoners van Groningen, medewerkers van de Universiteit en ook voor studenten.” (bron Telegraaf) Er is denk ik maar één manier om dit te voorkomen, en die ligt bij de studenten zelf. Wanneer die deze megalomane bestuurders verzekeren dat hun feestje door hen zal worden verziekt, zullen ze zeker eieren voor hun geld kiezen. En ik geloof te mogen stellen, dat een dergelijk initiatief van de studenten in deze in brede lagen van de bevolking in Groningen zal worden ondersteund. Pek en veren dat is wat deze bestuurders van de RUG verdienen.

 4. Leuk de minister vind er ook iets van. Als er afscheid van een kabinet word genomen word er ook een tonnetje of 3 vooruit getrokken, maar dat is natuurlijk anders.

 5. Kort geleden was er een bericht over een gebrek aan ethisch leiderschap bij Justitie. De RuG kan er blijkbaar ook wat van. Plat op hun gezicht met het China-avontuur, voor schut staan met de dakloze buitenlandse studenten. En nu mogen ze niet eens een ongegeneerd een bitterballen- en borrelbacchanaal aanrichten op kosten van de belastingbetaler. Het zit de feodaaltjes van het CvB niet mee.

 6. “Het afscheidsfeestje zelf houden we keurig op 40K”, de rest is nodig vanwege de rector wisseling… Onvoorstelbaar!

 7. dit is nog niets vergeleken met de vele dubieuze, vaak politiek ingegeven, hoogleraarschappen met geen of weinig meetbaar maatschappelijk nut en vaak om een vrouwspersoon heen gecreëerd.

 8. Jorien Bakker zit toch bij GroenLinks, de partij die meer wilde investeren in onderwijs? Nu moet ze dus verdedigen dat het geld naar feestjes gaat voor de elite. Mar ja, ze moest destijds de tram ook al ‘verkopen’. Ze lijkt geen voorlichter, maar meer een voorlieger om wat krom is, of gewoon een slecht plan, recht te praten.

 9. Weer een opgeblazen populistisch verhaal. Koren op de molen Ton van Kesteren die zelf geen principes heeft behalve dan zijn eigen portemonnee. Lekker fact free rechts blaten in de oppositie.

  1. Geen fan Van Kesteren. Helemaal niet na domme (re-)tweet over Eritrese kerkgangers.

   Maar denk niet dat een MBO docent voor het geld Statenlid plus Gemeenteraadslid wordt. Hoewel de vergoeding voor laatste erefunctie te hoog is. Voor je portemonnee kun je beter politiek actief voor VVD, GroenLinks en PvdA worden.

   Meningchecker concludeert: vals frame ten aanzien van Van Kesteren.

   1. Vergoeding statenlid: 8.949,44
    Gemeenteraad Groningen €1.993,90 (x12= 23.926,80) + 12 173,40 onkostenvergoeding (2080,8)
    Vergoeding 1e Kamer: € 32.894,53
    Totaal € 67.851,57 per jaar.

    Gemiddeld salaris docent beroepsonderwijs €33.960

   2. Je hebt gelijk. Van Kesteren heeft inkomstensprong gemaakt. Wist niet dat hij in de Eerste Kamer zat.

    Wel blijf ik van mening dat lui die voor het geld de politiek in gaan, dit echt eerder bij de PvdA of een dubieuze partij als de VVD doen. Baantjesmachines waarvan lidmaatschap niet tot uitsluiting of over de schouder moeten kijken leidt.

   3. Voor totaal € 67.851,57 per jaar zou ik het nog niet doen. Voor zulke bedragen gaat een professional toch niet aan het werk. Vandaar dat we bestuurd worden door amateurs die worden ondersteund door vrijwilligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *