Groningse raadsfracties vragen om oplaatverbod ballonnen

De Groningse gemeenteraadsfracties van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, 100% Groningen, D66 en Student & Stad hebben vrijdagmiddag aan het college van burgemeester en wethouders verzocht een oplaatverbod voor ballonnen af te kondigen.

Ondanks het gemeentelijk ontmoedigingsbeleid kunnen bedrijven, organisaties en individuen nu alsnog besluiten om ballonnen op te laten. De fracties hopen daarom dat het college een verbod op het oplaten van ballonnen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening Groningen opneemt. “Het oplaten van ballonnen past niet in het streven van de gemeente Groningen om naar een circulaire economie te gaan” aldus raadslid Martijn van der Glas van GroenLinks.

Volgens Wesley Pechler, raadslid voor de Partij voor de Dieren, zijn ballonnen zeer schadelijk voor dieren, natuur en milieu. Vogels en andere dieren raken verstrikt in de linten of zien de ballonnen voor eten aan. “Ook biologisch afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing, want in de magen van vogels en andere dieren breken die niet snel genoeg af, zodat ze sterven door verhongering”, aldus Pechler.