Gemeentebestuur zoekt ruimte op begroting

De gemeente kijkt naar de zorg en naar de bijstand maar ook naar haar eigen organisatie om toch wat ruimte te krijgen op de begroting van 2020. Dat zei wethouder Paul de Rook bij de presentatie van die begroting donderdagmiddag.

De begroting van de stad bedraagt bijna 1,1 miljard euro. Op de zorg is er een tekort van 12,6 miljoen en op de bijstand een tekort 9.8 miljoen. Door preventieve maatregelen hoop het gemeentebestuur dat tekort terug te brengen naar 12 a 13 miljoen. Met efficiënter opereren door de eigen organisatie, en door na te denken over het takenpakket van de organisatie,  hoopt de stad 10 miljoen te bezuinigen.

‘Op de begroting van ruim een miljard is er ruimte voor eigen beleid van de gemeente van zo’n 110 tot 150 miljoen. Budgetoverschrijding van de wettelijke taken, waar niet om heen kunnen en willen, tast onze eigen ruimte steeds meer aan. We moeten dus op zoek.’ aldus wethouder de Rook. Door de verhoging van de OZB van 3,25 miljoen euro wordt het aandeel van de OZB zo’n 8% van de gemeentebegroting.

 

Deel dit artikel:

 1. Toch gemakkelijk als je de tekorten eerst bij de ingezetenen kunt halen.
  Gooi HET MONSTRUM maar plat, dat scheelt miljoenen de komende jaren.

 2. Was het niet onlangs de voedselbank die aan de bel trok over de toename van klanten die het niet meer redden om rond te komen ? En dan zijn opnieuw de mensen die het minste te besteden hebben en de mensen bij wie de zorgkosten oplopen de klos ?

 3. De huiseigenaren zijn natuurlijk weer de klos.
  Verhoog de lasten op kamerverhuur, daar worden de winsten gemaakt op de huizenmarkt

  1. ook hier geldt de wet van vraag en aanbod. als het hier sigificant te duur wordt dan verkassen mensen naar een goedkopere gemeente. groningen kan dus niet te veel uit de pas lopen, hoe graag ze ook willen.

 4. Als gemeentebestuur zou men ons als inwoners eens inzicht moeten gaan geven in de schuldenlast van deze gemeente, weggeschreven onder het kopje “vaste leningen” staat daar inmiddels een openstaande schuld van meer dan 1.500.000.000,00 Een miljard en vijhonderd miljoen Euro.
  Hoe denkt de wethouder financiën dit ooit in te gaan lossen? Wat staat er te gebeuren als de rente met een procent gaat stijgen? Hoe hoog zullen de tekorten dan op gaan lopen?

  1. De omvang van een schuld is irrelevant. De vraag is hoe de verhouding is tussen de rentelasten en het rendement van het geleende geld.

 5. Ik ben blij dat jij mijn accountant niet bent, nog afgezien van dit soort argumenten waarbij mensen zichzelf rijk rekenen. Toen Schroor aantrad stond deze stad 1.000.000.000,00 in de min waar het om vaste openstaande leningen ging, toen Schroor vertrok was dit gestegen tot meer dan 1.500.000.000,00. Deze geleende gelden hebben dus een behoorlijk rendement behaald., een negatief rendement, dat dan weer wel.

 6. Waarom werd de koningsdag niet afgeblazen vorig jaar? Waarom werd er onlangs wederom 5 miljoen in het Forum gestopt En nu kondigt De Rook een bezuiniging aan op de armlastigen in de armste regio van Nederland. Een regio dat dat altijd oneerlijk is toebedeeld door politiek Den Haag. Leg de prioriteiten juist neer. En kom eens op voor Groningen. Voor ons volk! Volksvertegenwoordigers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *