Basketbalclubs vinden accommodatieplan gemeente zwaar onvoldoende

De gemeente heeft een plan om de beschikbare capaciteit van sporthallen en sportvelden efficiënter in te vullen. Volgens de basketbalverenigingen lost dit hun problemen niet op.

Zo blijkt dat de sporthallen bijna geen ruimte beschikbaar hebben maar dat er nog wel ruimte is in de gymzalen. Bij de sportparken is de piek van de trainingen op woensdagmiddag en avond en de wedstrijden op zaterdagochtend. Er zijn dan knelpunten met het aantal velden en kleedkamers. Op vrijdagavond en zondag zijn de sportparken minder of niet bezet.
De bezetting van de sportparken is op zaterdag en zondag enorm scheef. “Vraag en aanbod moeten dus beter op elkaar aansluiten.’zegt wethouder Inge Jongman.

Basketbalclubs

Basketbalverenigingen BVG en Scylla zijn zeer ontevreden met dit plan. Kristian Halbersma, penningmeester bij Scylla: ‘We worden al jaren aan het lijntje gehouden met het project ‘beter benutten’. Het lijkt er op dat ze ons weg willen stoppen in gymzaaltjes. Dat is ongeschikt en zelfs gevaarlijk.’ Timon Veenstra, voorzitter van BVG: ‘We zijn zeker voorstander van het plan om elke vierkante meter in de zaal te benutten, maar het probleem is veel groter. Een basketbalveld is veel groter dan een gymzaal. Spelers rennen met hoge snelheid naar de muur om een bal nog te redden. Als je in een gymzaal met grote snelheid tegen de muur knalt, dan sla je te pletter. Dan krijg je ernstige blessures.’

Clubs in geding

Scylla en BVG maken zich zorgen om hun toekomst. Halbersa: ‘Dit plan is niet goed voor het clubgevoel. In deze zaal zien de teams elkaar, spreken ze met elkaar en spelen ze samen. Als je iedereen verdeelt over andere zalen, dan haal je het spelplezier weg. Het is ook een logistiek probleem: trainers nemen nu makkelijker een jongerenteam bij de hand, omdat dat team training heeft direct na de vorige. Als de vrijwilligers van de ene naar de andere kant van de stad moeten fietsen om twee trainingen te geven, dan houdt dat snel op.’

De clubs zeggen dat er niet naar ze geluisterd wordt. Veenstra: ‘We proberen al drie jaar aan te bieden om daarmee te helpen. Dat wordt afgeslagen, waardoor het echte probleem niet naar voren komt. De belangrijkste stap is daarom ook: Neem ons serieus! Kom met ons praten en kijk samen met ons hoe we tot een oplossing kunnen komen.’

BVG en Scylla gaan vrijdag 5 april in gesprek met de gemeente.

Deel dit artikel: