Basketbalclubs vinden accommodatieplan gemeente zwaar onvoldoende

De gemeente heeft een plan om de beschikbare capaciteit van sporthallen en sportvelden efficiënter in te vullen. Volgens de basketbalverenigingen lost dit hun problemen niet op.

Zo blijkt dat de sporthallen bijna geen ruimte beschikbaar hebben maar dat er nog wel ruimte is in de gymzalen. Bij de sportparken is de piek van de trainingen op woensdagmiddag en avond en de wedstrijden op zaterdagochtend. Er zijn dan knelpunten met het aantal velden en kleedkamers. Op vrijdagavond en zondag zijn de sportparken minder of niet bezet.
De bezetting van de sportparken is op zaterdag en zondag enorm scheef. “Vraag en aanbod moeten dus beter op elkaar aansluiten.’zegt wethouder Inge Jongman.

Basketbalclubs

Basketbalverenigingen BVG en Scylla zijn zeer ontevreden met dit plan. Kristian Halbersma, penningmeester bij Scylla: ‘We worden al jaren aan het lijntje gehouden met het project ‘beter benutten’. Het lijkt er op dat ze ons weg willen stoppen in gymzaaltjes. Dat is ongeschikt en zelfs gevaarlijk.’ Timon Veenstra, voorzitter van BVG: ‘We zijn zeker voorstander van het plan om elke vierkante meter in de zaal te benutten, maar het probleem is veel groter. Een basketbalveld is veel groter dan een gymzaal. Spelers rennen met hoge snelheid naar de muur om een bal nog te redden. Als je in een gymzaal met grote snelheid tegen de muur knalt, dan sla je te pletter. Dan krijg je ernstige blessures.’

Clubs in geding

Scylla en BVG maken zich zorgen om hun toekomst. Halbersa: ‘Dit plan is niet goed voor het clubgevoel. In deze zaal zien de teams elkaar, spreken ze met elkaar en spelen ze samen. Als je iedereen verdeelt over andere zalen, dan haal je het spelplezier weg. Het is ook een logistiek probleem: trainers nemen nu makkelijker een jongerenteam bij de hand, omdat dat team training heeft direct na de vorige. Als de vrijwilligers van de ene naar de andere kant van de stad moeten fietsen om twee trainingen te geven, dan houdt dat snel op.’

De clubs zeggen dat er niet naar ze geluisterd wordt. Veenstra: ‘We proberen al drie jaar aan te bieden om daarmee te helpen. Dat wordt afgeslagen, waardoor het echte probleem niet naar voren komt. De belangrijkste stap is daarom ook: Neem ons serieus! Kom met ons praten en kijk samen met ons hoe we tot een oplossing kunnen komen.’

BVG en Scylla gaan vrijdag 5 april in gesprek met de gemeente.

Deel dit artikel:

 1. Gymzalen zijn ook veel te laag voor de meeste zaalsporten. Bevolking is hard gegroeid maar sporthalruimte niet. Wat helpt is een grote breedtesporthalcomplex, van serieuze omvang. En dan geen vervanging maar uitbreiding, eentje zoals in Roden bv, met genoeg ruimte voor alles. Wat de clubs dan moeten doen is een beetje afstand doen van hun wijkgebondenheid.

  1. Senioren zouden daar nog naar toe kunnen, maar de jongste jeugd niet. Om clubgevoel te behouden is het van belang dat je samenwerkt. Dat is niet te doen als de kinderen jonger dan 12 jaar worden verdeeld over gymzaaltjes in de verschillende wijken en de senioren van landelijke teams moeten trainen buiten de stad op tijden die overlappen. Reistijd nog niet eens meegerekend.

   Niet te vergeten: senioren van landelijk (promotie divisie) spelende teams moeten forse contributies betalen. Als zij ook nog eens minder uren draaien op hun werk omdat zij in de namiddag trainingen moeten gaan geven aan kinderen vraagt dit een te groot offer.

 2. Deze wethouder weet volgens mij niet wat er speelt kwa sport en hoe belangrijk het allemaal is voor de mensen in de stad. Ze praat zo makkelijk en simpel over iets wat echt wel een probleem is in de stad. Het is namelijk ongelofelijk wat er gebeurt met de zaalsport in Groningen. Er is al jaren een groot te kort aan hallen en trainingsuren waardoor wij als vereniging al trainen tot 11 uur in de avond. Wat echt ook een waardeloze tijd is maar we moeten blij zijn dat we kunnen trainen. Wat nog veel gekker is dat ze 2 echte sporthallen weghalen en daar 2 gymzalen voor terug gaan bouwen. Dus iets wat je al genoeg hebt en wat niet vol is te krijgen ga je nog meer bouwen maar het probleem oplossen ho maar. Ondertussen staat ook de wijerthal er nog steeds maar is daar al 4 maand geen activiteit meer wegens sloop dat er aan zit te komen. Lijkt me toch een groot gemis aan inkomen voor de gemeente. Ik zie de oplossing wel. In plaats van de 2 gymzalen die komen op de plek van de wijert hal gewoon weer een echte sporthal maken voor de verenigingen Scylla, BVG en Nic. Dan heb je iedereen blij en dat lost tenminste echt problemen op.

  1. Sporthal de Wijert (een redelijk grote zaal) werd nooit gebruikt voor basketball, wel voor zaalvoetbal en korfbal. Dit laatste zal vermoedelijk stoppen als er een gebouw staat met enkele spelzaaltjes. Die zijn namelijk leuk voor kleuters die trefbal mogen spelen, maar absoluut niet geschikt voor sportwedstrijden c.q. trainingen voor zaalsporten.

   1. De wijert hal was wel een volwaardige sporthal waar alles kon. Spelzaaltjes hebben we al meer dan genoeg in Groningen en daarmee zijn we dan ook niet geholpen. Al vind ik ook dat vanuit de verenigingen beter samen kan worden gewerkt om tot een goed plan te komen want het gaat om de 3 verenigingen in zuid die vooral de dupe zijn. Laat die de krachten bundelen en zorgen dat je gewoon op de plek van de wijerthal weer een echte hal terug krijgt. Ook omdat hier gewoon al gemeente geld voor was gereserveerd.

   2. Die hal gaat er niet komen. Er komt een nieuw multi-functioneel centrum. De sporthal komt er ook niet meer omdat er een hal is gebouwd bij de Euroborg.

 3. Dat onderzoek van Mulier is net zo geschikt voor sportbeleid als mijn inzet in een operatiekamer van het UMCG of het Martini ziekenhuis. Gebruik van een gymzaal voor basketball is net zo’n goed idee als Stadspark live in mijn fietsenschuurtje.

 4. De wethouder zegt dat het Plan met de sportverenigingen is ontwikkeld, maar de sportverenigingen zeggen dat er niet met ze gepraat wordt. Hier klopt dus iets niet. Er is sprake van sloop van een hal (Duidelijk wordt niet de Wijert bedoeld, want de hal waar het interview is opgenomen is duidelijk niet de Wijert). Waarschijnlijk gaat het om het Corpushuis? Is ook al jaren bekend dat die weg gaat. Er moet een beetje out of the box worden gedacht. Ga op zoek naar een leegstaande bedrijfshal om in te basketballen (Aan de Ulgersmaweg wordt bijvoorbeeld al gezaalvoetbald en geklommen in een oude bedrijfshal.) Kijk of het mogelijk is de vloeren uit de te slopen sporthallen daarvoor te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *