Minder zout, maar volop smaak

De Nierstichting organiseert samen met een verschillende restaurants in het land de ‘Nierstichting Restaurant Driedaagse’. Deelnemende restaurants worden uitgedaagd om in deze periode gerechten te serveren die zonder of met weinig zout zijn bereid.

Op jaarbasis eten we in Nederland een kilo zout te veel per persoon. En dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Met name nierproblemen kunnen optreden bij een te hoge zoutinname.

Verse kruiden
De Paalkoepel in Haren is een restaurant dat aan de driedaagse mee doet. ”Wij bereiden ons eten sowieso hier met weinig zout, maar deze dagen werken we echt volledig zonder zout”, zegt sous chef Erwin Kuipers. ”We willen graag aan mensen laten zien dat eten ook heel lekker kan zijn zonder toegevoegd zout. Door verse kruiden toe te voegen heb je eigenlijk helemaal geen zout nodig”.

Afbouwen
Diëtist Yvonne Hollander vindt het belangrijk dat mensen bewust zijn van de gevaren van te veel zout gebruiken. ”Omdat in veel producten al veel zout zit, zoals brood en kaas bijvoorbeeld, kom je al heel snel over je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout. Helemaal stoppen met zout eten hoeft ook weer niet, maar een bewust er mee omgaan en een beetje afbouwen is belangrijk”.

Tot en met donderdag kan er in diverse restaurants in Groningen (en in de rest van Nederland) gegeten worden. Op de website van de Nierstichting staan de deelnemende restaurants.

Deel dit artikel:

  1. Voor mensen die veel zout gewend zijn zal het een straf zijn, de eerste weken zal alle eten bijzonder laf en smakeloos zijn. In de Nederlandse keuken is het gebruik van zout en kruiden altijd al zeer matig geweest, zuidelijke landen gebruiken veel meer zout in het eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *