“Veel draagvlak voor energietransitie”

nieuws
Foto: Duurzaam Haren

Het overgrote deel van de Groningers is ervan overtuigd dat menselijk handelen een belangrijke oorzaak is van klimaatverandering, Dat blijkt uit onderzoek van de RUG onder 1.142 inwoners van de provincie Groningen.

Het grootste deel van hen meent dat klimaatverandering negatieve gevolgen zal hebben. Zij vinden daarom het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie noodzakelijk, en willen daar zelf aan bijdragen. Groningers willen ook graag betrokken worden bij de besluitvorming over energietransitie en projecten in hun omgeving. Wel twijfelen velen eraan of hun eigen besparingen invloed hebben op het tegengaan van klimaatverandering.

Groningers accepteren in het algemeen hernieuwbare energie. Dat geldt vooral voor zonnepanelen op daken, gevolgd door windmolens op zee, zonneparken, geothermie, biomassa. Windmolens op land willen ze liever bij industrieterreinen, en veel minder bij dorpen of steden en in natuurgebieden. Kernenergie vinden ze veelal onacceptabel.

Een kleine minderheid gelooft niet in klimaatverandering of in menselijke oorzaken, of verwacht niet dat klimaatverandering negatieve gevolgen zal hebben.