UMCG krijgt inzicht in hartfalen zwangere vrouwen door gekweekte hartspiercellen

nieuws

Martijn Hoes promoveert op 20 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over hartfalen bij zwangere vrouwen. Voor het onderzoek gebruikte hij een revolutionaire onderzoekstechniek, waarbij hij hartcellen kweekte uit huidcellen van patiënten.

“Over hartfalen bij vrouwen is tot nu toe heel weinig bekend. Meer kennis daarover kan helpen bij vroegtijdig herkennen van hartfalen”, aldus Hoes over zijn onderzoek. “Deze ziekte wordt lang niet altijd herkend, de symptomen worden vaak aan andere oorzaken toegeschreven.” Het onderzoek van Hoes heeft vooral tot doel om beter te begrijpen waarom sommige vrouwen hartfalen krijgen rond hun zwangerschap en uiteindelijk te komen tot een betere diagnose en behandelingen. Vroege diagnostiek en goede behandeling kan daarmee problemen rondom de bevalling voorkomen.

“Een gezond hart komt aan energie door vet te verbranden. Als het hart in de problemen komt – bij ziekte – gaat het hart over op verbranding van suiker. Dat is minder efficiënt op de lange termijn en leidt dan ook al gauw tot hartfalen. Tijdens een zwangerschap wordt de verbranding van vet extra gestimuleerd. Bij de vrouwen met een specifieke vorm van hartfalen, peripartum cardiomyopathie, gebeurt dat ook, maar om de één of andere reden lukt het niet dat vet daadwerkelijk te verbranden, dus wordt alsnog suiker gebruikt.”