Therapeutische hiphop op cassettebandje

Het Groninger hiphop-duo WadAap en De Zelve presenteert aanstaande vrijdag in het Oude RKZ hun EP genaamd “De Demoon’. De plaat komt uit op muziekstreamingsdienst Spotify, maar ook op een ouderwets cassettebandje.

”Hiphop is begonnen met mixtapes, mensen namen muziek op en verzamelden het met een ‘boombox’. Het is de basis van hiphop”, zegt rapper WadAap, die in het dagelijks leven Richard de Bruin heet. Ook beatmaker Richard Jansema, alias De Zelve, is gelukkig met de terugkeer van het bandje. ”Je kan het echt oppakken en je moet het in een apparaat stoppen. Je moet er moeite voor doen. Het is ook minder vergankelijk dan muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify”.

Therapeutisch
De muziek van WadAap en De Zelve is duister en ‘De Demoon’ is een persoonlijke en beladen EP. ”Ik ben muziek gaan maken omdat ik op gruwelijke wijze een hele goede vriend ben verloren. Voor mij is dit een onderdeel van het verwerkingsproces”, zegt rapper WadAap. De Bruin refereert naar de in 2016 vermoorde Jesse van Wieren uit Leens. ”Jesse zei altijd dat ik wat met muziek moest gaan doen. En het klinkt heel zwaar maar het is eigenlijk ook gewoon een wapen om met alle tegenslagen om te gaan”.

Release party
Het uitkomen van de EP vieren de Groningers aanstaande vrijdagavond in het Oude RKZ aan de Verlengde Hereweg in Helpman. Ze hebben speciaal voor deze locatie gekomen omdat het goed bij de act past. ”We maken hiphop met een alternatief randje. En toen we hier binnenliepen wisten we het gewoon, dit is de plek”, zegt De Zelve.

Deel dit artikel: