Studenten starten ‘label-actie’ om fietsendiefstal in Stad terug te dringen

nieuws
Foto: byeCycle

Vijf Groningse studenten van de Minerva Academie van Popcultuur in Leeuwarden willen onder jonge mede-Stadjers bewustwording creëren over de vicieuze cirkel van fietsendiefstal in de Stad. Donderdagavonden labelden ze daarom fietsen in de binnenstad met een ludieke boodschap.

“Er worden in de stad nog altijd veel te veel fietsen gestolen die vervolgens ’s nachts voor een prikkie worden verkocht aan beschonken studenten. Die fiets wordt vervolgens verwaarloosd achtergelaten omdat reparaties soms tweemaal zoveel bedragen als het aankoopbedrag. Het lijkt erop dat er een onoplosbare situatie gaande is waarin fietsendieven worden
beloond voor hun criminele activiteiten”, aldus Lennart Roelofsen, woordvoerder van ByeCycle.

“Naar onze mening zijn de studenten zelf de enigen die de cirkel kunnen doorbreken. De dieven zullen blijven stelen zolang er een aanzienlijke vraag blijft naar goedkope fietsen. Daarom komen wij in actie en spreken we de doelgroep aan op hun gedrag.” Op de labels staat, naast de eerder genoemde boodschap, een link naar de Instagram-pagina van de actiegroep. Daarop worden ook tips gegeven om fietsendiefstal te voorkomen.