PvdD wil uitbreiding pluimveebedrijf Woltersum tegenhouden

nieuws
Pluimveebedrijf Lalkens-Heringa Foto: GoogleMaps

De Partij voor de Dieren wil dat het gemeentebestuur van Groningen de vergunningsaanvraag voor 20.000 extra kippen bij pluimveebedrijf Lalkens-Heringa in Woltersum afkeurt. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Volgens de partij bevindt het bedrijf zich in een gebied waar uitbreiding van intensieve veehouderij niet is toegestaan. “Dit soort zaken moet na de herindeling allemaal nog geharmoniseerd worden. Als Partij voor de Dieren vinden wij het belangrijk om nu, voordat het college heeft beschikt, een duidelijk signaal af te geven dat bedrijven met tien duizenden kippen niet thuis horen in een gemeente die zegt te streven naar een diervriendelijke sector”, aldus de Wrede.

Door de gemeentelijke herindeling valt het pluimveebedrijf nu onder de Gemeente Groningen. De schriftelijke vragen zijn bedoeld om te peilen hoe de vlag er bij het Groningse college bij hangt omtrent de intensieve veehouderij. De regelgeving wat betreft de intensieve veehouderij in de gemeente valt onder de vlag van de Provincie.

Met de aanvraag voor een uitbreiding komt het totaal aantal kippen in het bedrijf op 58.000. Het rijk beschouwt pluimveebedrijven met meer dan 40.000 kippen als een grote intensieve veehouderij.