Partij voor de Dieren wil geitenstop in Groningen

nieuws
Foto: Pauline Joosten

De Partij voor de Dieren wil een stop op geitenbedrijven in de gemeente Groningen. De partij vraagt aan de colleges van gemeente en provincie de daartoe benodigde stappen te zetten.

Directe reden hiervoor is volgens de PvdD dat het provinciale college hier op dit moment geen gehoor aan wil geven, onder andere omdat dergelijke verzoeken hen nog niet bereikt zouden hebben.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede wijst op de grote gezondheidsrisico’s van geitenbedrijven. “In de afgelopen twaalf jaar zijn bijna honderd mensen overleden als gevolg van de Qkoorts. Daarnaast meldde het RIVM eind vorig jaar dat mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, meer kans op een longontsteking hebben. Daar wil je je bevolking toch niet aan blootstellen?”

Alle provincies, op Groningen, Drenthe en Zeeland na, hebben inmiddels een geitenstop afgekondigd uit bezorgdheid voor de volksgezondheid. De Partij voor de Dieren wil een einde aan alle vormen van vee-industrie, niet alleen vanwege de leefbaarheid en volksgezondheid, maar ook vanwege klimaat, dierenwelzijn, biodiversiteit en de mondiale voedselvoorziening.