Onderscheiding voor voorvechter protonentherapie

nieuws
Foto: KWF

Hans Langendijk, hoogleraar Radiotherapie en hoofd van de afdeling Radiotherapie van het UMCG, heeft woensdag een koninklijke onderscheiding gekregen.

Hij kreeg deze uit handen van burgemeester Klaas Smid van Noorderveld, tijdens een congres over protonentherapie, in het UMCG. Langendijk is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is expert op het gebied van protonentherapie en zet zich al vele jaren in voor het welzijn van patiënten met kanker.

Langendijk doet dit als radiotherapeut-oncoloog in de patiëntenzorg, en op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Dankzij een door Langendijk opgezet onderzoek zijn er nieuwe inzichten ontstaan in de langetermijnbijwerkingen bij radiotherapie. Dat leidde tot belangrijke verbeteringen in de behandeling van kankerpatiënten wereldwijd. Ook heeft hij vele boeken en meer dan driehonderd artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.
.

Deel dit artikel:

  1. Volkomen terecht. In dit communistische systeem waar marktwerking (lees concurrentie/selectie op prijs en kwaliteit) volgens vrijwel iedereen niet werkt. Volgens sommigen principieel niet (absurd), volgens de rest in de praktijk niet), is het knap om zoiets gedaan te krijgen. Weliswaar klopt de investeringsomvang wellicht voor geen meter en kan er hoogstens een wachtlijstje van maatschappelijk meest schrijnende gevallen worden bediend.

    Het positievoordeel van academische ziekenhuizen(beschikken over meer verschillende geldstromen dan reguliere) heeft ook een nadeel. Het behaagt het UMCG kennelijk nog om het Martini hier naast zich te dulden. In Amsterdam kwam de fusie tussen VUMC en AMC er niet voor niets en zullen ze hun machtspositie jegens de verzekeraars direct hebben ingezet om de overcapaciteit te bestrijden. Met name in het AMC ging het de afgelopen jaren alleen nog maar om geld en groei, volgens mij. ‘Too big to fail’ worden.

    Echte concurrentie is zeer simpel te regelen maar daar heeft niemand belang bij. Iedere beweging in die richting wordt een niet functionerend compromis waarin zowel de zorgleveranciers als de verzekeraars via lobby en electoraat nog het meest aanvaardbaar hun positie zien veiliggesteld of verbeterd.

    Voorlopig hebben we dit ding. Chapeau. Nou maar hopen dat er voorlopig i.v.m. de totale capaciteit op radiotherapie geen nieuwe technieken van de richtlijn worden afgehouden (uiteindelijk echt wel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *