KNMI: ‘Zeventig millimeter in eerste weken maart moet mogelijk zijn’

De eerste twee weken van maart gaan kletsnat verlopen. Althans dat is de voorspelling van het KNMI.

Volgens het Meteorologisch Instituut gaat er gemiddeld tijdens de eerste achttien dagen van de kalvermaand zo’n zeventig millimeter neerslag vallen. Het KNMI houdt echter wel een slag om de arm waarbij het minimum op 54 millimeter wordt berekend, en het maximum op 92. Veertien procent van de voorspelde gemiddelde neerslagsom wordt zondag al bereikt, waarbij er volgens het Instituut tien millimeter moet gaan vallen.

Neerslag is hard nodig
De regen is ondertussen ook hard nodig. Na de droge zomer van vorig jaar en ook de relatief droge winter is het neerslagtekort opgelopen tot zo’n 250 millimeter. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de natuur. Afgelopen donderdag vertelde landschapsbeheerder René Oosterhuis van Het Groninger Landschap in de uitzending van OOG Tv nog dat een historisch elzenbroekbos in de Lettelberter Petten drastisch gaat veranderen als er nog eens een droge zomer gaat volgen. In het bos hoor je normaal tot je enkels in het water te staan, maar daar is op dit moment geen sprake van. Planten en zeggen die van de nattigheid houden, en het elzenbroekbos een elzenbroekbos maken, dreigen te verdwijnen, waarbij ondertussen andere vegetatie als de braam op rukt.

Later nachtvorst mogelijk
Behalve de neerslag is de rest van de voorspelling van het KNMI vrij eentonig. Tijdens de eerste twee weken loopt de temperatuur overdag op naar waarden tussen de acht en twaalf graden. ’s Nachts daalt het kwik in eerste instantie naar waarden tussen de twee en zes graden, later in de periode is nachtvorst mogelijk.

Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim
Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim

Deel dit artikel: