Droogte laat braam oprukken in historisch elzenbroekbos

Het is veel te droog in natuurgebied de Lettelberter Petten. Dat zegt Het Groninger Landschap.

“Je merkt dat het hier een beetje zompig is, maar normaal sta je hier met je voeten in het water”, zegt landschapsbeheerder Rene Oosterhuis. “De situatie is dat het nu op dit moment zo nat is als dat het in de zomer hoort te zijn. We hebben een neerslagtekort van zo’n 250 millimeter. Er is echt dagen regen nodig om het tekort op te lossen.”

Volgens Oosterhuis heeft het ook gevolgen. “Als dit volgend jaar weer zou gebeuren, dan zie je dat planten die tegen de nattigheid kunnen gaan verdwijnen, terwijl planten die niet van nattigheid houden, zoals de braam, juist erg gaat oprukken. En dat willen we niet. Een elzenbroekbos zoals we dat hier hebben wordt gedomineerd door zwarte elzen en zeggen maar ook bijvoorbeeld het veenmos. Met het uitblijven van het water verdwijnen deze bijzondere en soms zeldzame planten. Feit is wel dat er heel veel water nodig is om het normale niveau weer te bereiken. Nog eens een erg droge zomer zou funest kunnen zijn voor dit bijzondere landschap.”

Deel dit artikel: