Droogte laat braam oprukken in historisch elzenbroekbos

Het is veel te droog in natuurgebied de Lettelberter Petten. Dat zegt Het Groninger Landschap.

“Je merkt dat het hier een beetje zompig is, maar normaal sta je hier met je voeten in het water”, zegt landschapsbeheerder Rene Oosterhuis. “De situatie is dat het nu op dit moment zo nat is als dat het in de zomer hoort te zijn. We hebben een neerslagtekort van zo’n 250 millimeter. Er is echt dagen regen nodig om het tekort op te lossen.”

Volgens Oosterhuis heeft het ook gevolgen. “Als dit volgend jaar weer zou gebeuren, dan zie je dat planten die tegen de nattigheid kunnen gaan verdwijnen, terwijl planten die niet van nattigheid houden, zoals de braam, juist erg gaat oprukken. En dat willen we niet. Een elzenbroekbos zoals we dat hier hebben wordt gedomineerd door zwarte elzen en zeggen maar ook bijvoorbeeld het veenmos. Met het uitblijven van het water verdwijnen deze bijzondere en soms zeldzame planten. Feit is wel dat er heel veel water nodig is om het normale niveau weer te bereiken. Nog eens een erg droge zomer zou funest kunnen zijn voor dit bijzondere landschap.”

Deel dit artikel:

   1. Het landschap reageert op het klimaat. Dat is niet goed of slecht. De natuur is dynamisch. Altijd al zo geweest.

 1. Men noemt dit natuurgebied, waardoor de vegetatie zich aan de weersomstandigheden aan kan gaan passen en dan volgt aan het eind de volgende uitspraak van deze parkwachter, want dat is het: “en dat willen wij niet”

  Wil hij tegen de natuurwetten in gaan? Zou het Groninger Landschap als beheerder daadwerkelijk iets willen gaan betekenen voor dit gebied, leg dan zomers de lat veel hoger door het regenwater wat er in het najaar door regen valt, op te slaan in de waterbergingen om deze bij droge zomers als buffervoorraad te kunnen gaan gebruiken.
  Nog een tip, bagger het Leekstermeer uit tot een diepte van rond de 2.00mtr. zodat je meer diepte voor de recreatie(vaart) bewerkstelligd en je minder snel last van blauwalg zult gaan krijgen. Want iemand welke nu wil gaan zwemmen in het Leekstermeer zakt tot z`n knieën weg in de bagger en de recreatievaart kan enkel nog deels door de vaargeul ploegend het meer oversteken.

 2. Bagger het Leekstermeer uit? Leekstermeer is natuurgebied Middenweg. Valt zelfs onder Natura 2000 wetgeving en kan dus niet zomaar uitgebaggerd worden voor de pleziervaart.

  1. Middenweg welke de natuur niet zo boeit, en welke dus niet bepaald de middenweg. Welke dan ook.
   Zo, over tot ABN maar weer :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *