“Politieke verschillen nu niet uitvergroten maar overeenkomsten opzoeken”

nieuws
Foto Andor Heij

De OOG Ochtendshow sprak vanochtend met Ecco van Oosterhout (OOG), Julian Bushoff (fractievoorzitter PvdA) en Robert de Wit (Statenlid en lijsttrekker CDA) over de stillegging van de campagnes voor de provinciale statenverkiezingen: “Op zo’n moment, wil je niet de politieke verschillen uitvergroten maar juist de overeenkomsten opzoeken”

Na aanleiding van de aanslag in een Utrechtse tram, zijn de landelijke en zo ook de Groningse verkiezingscampagnes voor de Provinciale Staten stilgelegd. Zo werd het debat van OOG Radio gisteren tussentijds afgebroken en ging het debat van RTV Noord niet door.

Het debat van OOG Radio werd tussentijds afgebroken. Politiek verslaggever Ecco van Oosterhout gaf aan dat er, ondanks de geruchten, besloten werd om wel te beginnen aan het debat. Maar toen het duidelijk was dat het mogelijk om een terroristische aanslag ging, werd er volgens De Wit door alle onduidelijkheid ‘unaniem besloten het debat af te breken’. ‘We vonden het ongepast om het debat te voeren, niet alleen ten opzichte van de slachtoffers maar ook ten opzichte van de luisteraars die zich willen oriënteren op wat er is gebeurd’ zegt Van Oosterhout.

Zowel Julian Bushoff en Robert de Wit gaven aan het eens te zijn met de stopzetting van de campagne. Ondanks dat het exacte motief van de dader nog onduidelijk is, geeft Bushoff aan dat het ongeacht het motief van de dader, belangrijk is om stil te staan bij zo’n nare situatie. Nadat in Den Haag besloten werd de campagne stil te leggen, werd besloten dat ook definitief in Groningen te doen.

Gisteravond is er overleg geweest tussen de lijsttrekkers en commissaris van de Koning René Paas om te kijken of het debat van RTV Noord van vanavond door zou kunnen gaan. De Wit geeft aan dat er werd besloten het landelijk campagneoverleg van vanochtend af te wachten en op basis daarvan een definitieve beslissing gemaakt zal worden. ‘Ik ga ervan uit dat de campagne weer wordt opgepakt, en dat het in ieder geval versoberd zal worden’ zegt de Wit.

Alle interviews zijn hieronder terug te beluisteren.

Update: Er is landelijk besloten dat de verkiezingscampagne wordt op aangepaste toon weer hervat.

Deel dit artikel: