“Politieke verschillen nu niet uitvergroten maar overeenkomsten opzoeken”

nieuws
Foto Andor Heij

De OOG Ochtendshow sprak vanochtend met Ecco van Oosterhout (OOG), Julian Bushoff (fractievoorzitter PvdA) en Robert de Wit (Statenlid en lijsttrekker CDA) over de stillegging van de campagnes voor de provinciale statenverkiezingen: “Op zo’n moment, wil je niet de politieke verschillen uitvergroten maar juist de overeenkomsten opzoeken”

Na aanleiding van de aanslag in een Utrechtse tram, zijn de landelijke en zo ook de Groningse verkiezingscampagnes voor de Provinciale Staten stilgelegd. Zo werd het debat van OOG Radio gisteren tussentijds afgebroken en ging het debat van RTV Noord niet door.

Het debat van OOG Radio werd tussentijds afgebroken. Politiek verslaggever Ecco van Oosterhout gaf aan dat er, ondanks de geruchten, besloten werd om wel te beginnen aan het debat. Maar toen het duidelijk was dat het mogelijk om een terroristische aanslag ging, werd er volgens De Wit door alle onduidelijkheid ‘unaniem besloten het debat af te breken’. ‘We vonden het ongepast om het debat te voeren, niet alleen ten opzichte van de slachtoffers maar ook ten opzichte van de luisteraars die zich willen oriënteren op wat er is gebeurd’ zegt Van Oosterhout.

Zowel Julian Bushoff en Robert de Wit gaven aan het eens te zijn met de stopzetting van de campagne. Ondanks dat het exacte motief van de dader nog onduidelijk is, geeft Bushoff aan dat het ongeacht het motief van de dader, belangrijk is om stil te staan bij zo’n nare situatie. Nadat in Den Haag besloten werd de campagne stil te leggen, werd besloten dat ook definitief in Groningen te doen.

Gisteravond is er overleg geweest tussen de lijsttrekkers en commissaris van de Koning René Paas om te kijken of het debat van RTV Noord van vanavond door zou kunnen gaan. De Wit geeft aan dat er werd besloten het landelijk campagneoverleg van vanochtend af te wachten en op basis daarvan een definitieve beslissing gemaakt zal worden. ‘Ik ga ervan uit dat de campagne weer wordt opgepakt, en dat het in ieder geval versoberd zal worden’ zegt de Wit.

Alle interviews zijn hieronder terug te beluisteren.

Update: Er is landelijk besloten dat de verkiezingscampagne wordt op aangepaste toon weer hervat.

Deel dit artikel:

 1. Kan me nog ene Wim Kok herinneren die nadat Fortuyn was vermoord, op de avond voor de verkiezingen in 2002 nog even een stemadvies gaf bij Barend en Van Dorp.

  Dezelfde Fortuyn die hij met partijgenoot Klaas de Vries niet had beveiligd. Wat vreemd was. Iedereen met een beetje intuïtief voelde de dreiging. Kan me nog een gesprek met vriend in het Pakhuis (Peperstraar) in februari 2002 herinneren over het reële gevaar van een aanslag op Fortuyn herinneren.

  #hypocrisie

 2. De zendtijd bij Barend en Van Dorp was zelfs gekocht door PvdA. Het was een en al campagne. Ook D66 ging gewoon daag daarop campagne voeren nadat Pim Fortuyn was vermoord.

  ‘We slaan een pleefiguur met Pim Fortuyn in het buitenland’ aldus Bolkestein (VVD) .. En kijk wie er nu zit op Buitenlandse zaken en zat. Geen enig charisma!

  Ook de stellingsinname van de PvdA en CDA vanochtend bij Oog is campagne voeren! Ook de ‘minister-president’ in zijn rede na de aanslag, was politiek gemotiveerd (lees campagne) !

 3. Sommige partijen zoals D66 en GroenLinks duiken voor het debat uit electoraal oogpunt. Heeft niets te maken met empathie of andere zaken. Het gaat ze gewoon om zeteltjes, ze staan zwak op het onderwerp islamitisch terrorisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *