‘Ik kan niet bij het knopje van de invalidenlift’ (+ filmpje)

nieuws

Dan kan je niet bij de knopjes van de invalidenlift en dan kan je rolstoel de draai in een splinternieuw invalidentoilet niet maken. De gemeente vestigt de aandacht op de werkgroep Toegankelijk Groningen door een gesprek en een filmpje met Anneke Diderik.

De werkgroep adviseert overheid en bedrijven over het toegankelijk maken van de openbare ruimte en gebouwen. Anneke houdt zich met name bezig met de toegankelijkheid van de openbare ruimte en van gebouwen. “Het mooiste is als mensen al van te vóren bij ons aankloppen, al bij de bouwplannen. En het mooiste is ook als mensen naar óns toekomen. Nu is het nog te vaak dat wij van plannen horen en dan zelf contact opnemen om onze diensten aan te bieden.”

Anneke rijdt overal in de stad. “Ik doe dat al mijn hele leven, ben nergens bang voor.” Maar ze kan niet overal bij. “Veel winkels hebben van die rekken waar ik niet tussendoor kan, ik kan niet bij de knopjes van de invalidenlift, ik kan niet altijd bij de verkeerslichtknop van een oversteekplaats, of er staan veel fietsen in de weg.” Het is geen onwil, dat beseft ze ook wel. “Maar er zou wel meer bewustzijn over moeten komen.”

Zoals bij die ene, nog nieuwe supermarkt. “Ze wilden een prachtig invalidentoilet neerzetten. Ik bood aan om hem te testen, voordat hij definitief gebouwd zou worden. Maar dat hoefde niet. Nu is hij gebouwd en hij ziet er prachtig uit. Maar ik kan er niet naar het toilet. Ze hadden de WC twintig centimeter moeten opschuiven, dan had ik met mijn rolstoel de draai naar binnen kunnen maken.”

“Laatst waren we bij het pand van Vrijdag, daar bleek ik niet bij het knopje van de lift te kunnen. ‘Oh, daar hebben we niet over nagedacht!’ Nu hebben ze het opgeschreven en kunnen ze er iets mee.” Tevreden: “Kijk, zo gaat het werken.”

Informatie of de Werkgroep Toegankelijk Groningen inschakelen? info@toegankelijkgroningen.nl