D66-Jongeren: Gronings heeft geen toekomst, Duits wel

nieuws
Foto: MP

Volgens Jonge Democraten-bestuurslid Sander Vellekoop moeten Groningers zich niet laten leiden door ‘droomideeën over regionale identiteit’: “Groningen moet kiezen voor de toekomst, niet voor het verleden.” Dat laat de jongerenorganisatie van D66 vrijdagmiddag weten in een persbericht.

Goede beheersing van het Duits is, volgens de jongeren van D66, beter voor de Groningse economie dan het leren van Gronings: “Als de provincie inzet op het bevorderen van het lokale dialect en niet op het bevorderen van een taal die haar bevolking veel grotere kansen biedt, verzaakt zij dus om het volledige potentieel van Groningen en de Groningers te benutten.”

Naar aanleiding van het in oktober vorig jaar ondertekende streektaal-convenant, waarbij het Gronings als een ‘zelfstandig en volwaardig onderdeel’ van de Nederlandse taal werden erkend door het Rijk, wilde de provincie Groningen met Groningse onderwijsinstellingen in gesprek over het aanbieden van het Gronings als schoolvak: “Het Gronings moet, net als het Fries, stevig ingebed raken in de samenleving. Streektaal zegt namelijk iets over je identiteit”, zo liet gedeputeerde Henk Slaghouwer toen weten.

Deel dit artikel: