Bijzonder kijkje in de Martinikerk

Een rondleiding tussen het plafond en het dak van de Martinikerk, een orgelshow en jazzmuziek. Tijdens het evenement Inside Martinikerk konden bezoekers afgelopen zondagmiddag de 1000 jaar oude kerk op een unieke manier leren kennen.

”We willen graag laten zien wat de Martinikerk allemaal te bieden heeft”, zegt organisator Hendrik Timmer. ”Het is interessant voor nieuwe Groningers, maar ook voor mensen die al heel lang wonen. Ik denk niet dat veel mensen in de nok van het gebouw gelopen hebben”.

Daktoer
Tientallen geïnteresseerden krijgen een rondleiding tussen het dak en het plafond van de kerk. ‘De combinatie van de Romaanse en Gotische trekken maakt dat dit een uniek gebouw is”, zegt gids Hans van der Veen.

Orgelshow
Organist Eeuwe Zijlstra laat de bezoekers horen wat allemaal voor een verschillende geluiden uit het orgel kunnen komen. Van duistere, bijna niet hoorbare lage tonen tot vrolijke, onnavolgbare  noten, Eeuwe Zijlstra trekt alle registers open om indruk te maken. ”Dit een wereldberoemd orgel, gebouwd door Arp Schnitger en het is een van de mooiste orgels van de wereld”, aldus organist Zijlstra.

Deel dit artikel: