Bewoners Van Eedenstraat zijn herrie zat: Ingang bouwlocatie afgesloten

Bewoners van de Van Eedenstraat hebben de hoofdingang van een bouwlocatie bij de zuidelijke ringweg met een ketting afgesloten. Ze komen op deze manier in actie tegen de nachtelijke werkzaamheden die de buurt in zijn greep houden.

Eerder deze week trok de PVV al aan de bel omtrent de situatie van de bewoners. Volgens de partij dreigen de bewoners om te vallen van de stress en hebben ze slapeloze nachten door de nachtelijke werkzaamheden, die nog jaren duren. Bewoners hebben al gevraagd om hotelovernachtingen vanwege de overlast, maar kregen tot nog toe nul op het rekest. Het lijkt er sterk op dat de aannemer en het projectbureau geen oog hebben voor deze problematiek.

spandoek overlast edenlaan
Foto: Anonieme buurtbewoner

Een buurtbewoner laat weten: “We zullen doorgaan met actievoeren tot ze luisteren naar de bewoners en onze wijk weer rust heeft en leefbaar is. We willen dat onze kinderen thuis kunnen slapen en niet op school.”

De woordvoerder van de aannemer reageerde op de acties van de bewoners: “We zijn heel veel met de mensen in de wijk in gesprek geweest. We proberen de nachtelijke werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken, maar de buurtbewoners willen helemaal geen werkzaamheden meer in de nacht. Wij hebben ons aan contracten te houden dus dat kan gewoon niet.”

Hotelovernachtingen om tot rust te komen

Volgens een buurtbewoner kregen de mensen hotelovernachtingen aangeboden wanneer er te veel lawaai was. Dat is volgens hem nu voorbij: “We snappen ook wel dat er gebouwd moet worden, maar eerder konden we tot rust komen in een hotel. We hebben al tientallen mailtjes gestuurd, maar we krijgen er geen reactie op. Het is gewoon in één keer afgelopen met de hotelovernachtingen,” vertelde een verontruste buurtbewoner aan een verslaggever van OOG.

De woordvoerder ontkent dat de bewoners geen gebruik meer kunnen maken van de hotelovernachtingen: “We maken berekeningen waar de meeste geluidsoverlast en trillingen zijn. We kunnen moeilijk heel Helpman in een hotel stoppen, maar mensen die er echt last van hebben kunnen een overnachting krijgen, ook die aan de Van Eedenstraat.”

Geluidsnorm of niet: Overlast blijft

Volgens Aanpak Ring Zuid houdt het de aannemerscombinatie vast aan de geluidsnormen die wettelijk bepaald zijn. In een mailwisseling met één van de slapeloze buurtbewoners stelt de aannemer: “Natuurlijk begrijp ik dat deze norm niet betekent dat jij en je gezin geen overlast van de werkzaamheden hebben. Toch moeten wij ergens een grens stellen.”

De buurtbewoners vinden dit klinkklare onzin: “Dus als ik het goed begrijp beslissen jullie (Heerepoort) wat de norm is ongeacht of wij er last van hebben of niet! Zo wordt er dus omgegaan met de bewoners. (..) Jullie (lees: De aannemer) hebben makkelijk praten want jullie wonen hier niet en hebben er geen last van. Nogmaals, wij hebben niet om die hele ringweg gevraagd,” zo schrijft een bewoonster in haar mailreactie naar Aanpak Ring Zuid.

Aanstaande zaterdag organiseren de buurtbewoners een barbecue als protest tegen de geluidsoverlast. Hierbij zullen ook een of meerdere vertegenwoordigers uit de Groningse politiek aanwezig zijn.

Deel dit artikel:

  1. “We maken berekeningen waar de meeste geluidsoverlast en trillingen zijn. We kunnen moeilijk heel Helpman in een hotel stoppen, maar mensen die er echt last van hebben kunnen een overnachting krijgen, ook die aan de Van Eedenstraat.”

    Hier wordt wederom over gelogen door de woordvoerder … ik, en meerdere bewoners, hebben genoeg mailwisselingen waarin wordt aangegeven dat we geen recht hebben op een hotelovernachting omdat alles binnen de norm zou vallen.

  2. Het is een vreaelijke herrie, we kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen in verzet komen. Wij wonen een klein stukje verder en hebben ook behoorlijk overlast.

  3. Het zal wel laagfrequent geluid zijn wat doorgaans niet gemeten wordt omdat dit vrij lastig te meten is. En zo valt het waarschijnlijk keurig in de geluidsnormen net zoals de diverse festivals in de gemeente. Je kunt beter een radio op 10 constant horen (bij wijze van) dan dat laagfrequente geluid. Bijzonder storend en een schande dat hier geen rekening mee wordt gehouden door de gemeente/overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *