PvdA Westerkwartier: Snel oplossing voor Paddepoelsterbrug

nieuws
Foto: Andor Heij

De PvdA in het Westerkwartier maakt zich sterk voor een oplossing voor de Paddepoelsterbrug.

Deze brug werd in september aangevaren en komt wellicht helemaal niet meer terug. Het van Starkenborghkanaal zou daar te smal zijn voor een brug als er grotere schepen gaan varen.

Volgens de PvdA maakten dagelijks zeshonderd mensen gebruik van de Paddepoelsterbrug en was het een belangrijke verbinding van dorpen als Garnwerd, Feerwerd en Ezinge met de stad Groningen. Deze mensen moeten nu vijf kilometer omfietsen of lopen.

De PvdA wil dat het college van Westerkwartier samen met de Provincie en Rijkswaterstaat om tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen.

Deel dit artikel:

 1. 5 kilometer… even fact checken. Route vanuit Garnwerd>grote markt.

  Via Paddepoelsterbrug 14,6 kilometer
  Via Dorkwerderbrug 15,9 kilometer
  Via Walfridusbrug 13.9 Kilometer

  Conclusie PvdA Westerkwartier zwetst. De snelste route was al niet via de Paddepoelsterbrug.

  Moet je op de Zernike campus zijn dan is de snelste route via de Dorkerwerder brug en niet de Paddepoelster brug.

  1. De verschillen van afstand ligt aan het feit waar men vandaan komt en waarheen men wil wandelen/fietsen. Kortom wie “kletst” ? Zo wie zo hoort de brug terug te komen en zowel technisch als wel geld is aanwezig. Het is een beschaamde kwestie aan het worden en dat doet de politiek , maar ook Rijkswaterstaat geen goed. Het vertrouwen wordt zo opnieuw beschadigd.

   1. Behalve dat de brug een ideale en veilige schakel is voor fiets en voetgangers, (daar de Dorkwerderbrug geen goede fietsverbindingen heeft en de Walfridusbrug voor Zernike flink omfietsen, plus nog het extra fietsverkeer door Selwerd) verschilt de afstand inderdaad van begin- en eindpunt. Niettemin gaat het inderdaad als het om fietsverkeer van verder weg vaak om hoogstens 2km extra (Winsum-Zernikeplein bijv).

    De 5 km is vooral voor de direct aanwonenden, aan weerskanten van de brug. Degene aan de kant van Wierum die nu moeilijker in de stad komen, en degenen aan de stad-kant die nu moeilijker richting Winsum/Wierum kunnen. Los van de staat van de fietspaden langs het kanaal (of die van Wierumerschouw naar Dorkwerd) is het met de auto al helemaal een kriem. Je moet via Wierumerschouw of via de Noordzeebrug.

    Niettemin, de Paddepoelsterweg is 1) een eeuwenoude weg tussen Stad en Ommeland waarvan de keten nu verbroken is, 2) voor Stadjers een ideale uitvalsweg om de natuur in te gaan, en de Stad wil juist fiets/voetverkeer stimuleren, alsmede de G6 doelstellingen qua gezondheid in combi met natuur en 3) een veilige mooie weg vanuit de Ommelanden naar de stad toe. Rijkswaterstaat geeft nu aan dat de brug gevaarlijk is, terwijl tot afgelopen zomer er, in tegenstelling tot nagenoeg alle andere bruggen op die vaarweg, geen incident is geweest bij de Paddepoelsterbrug, en dit kwam niet door de schipper, maar door RWS zelf (bediening vd brug). En dan nog de aangehaalde geldkwesties. Nee, RWS slaat hier een modderfiguur. De Borgbrug is zo terug, maar dit moet lang langer langst duren

   2. De direct aanwonenden zijn maar een paar huizen/boerderijen die allemaal niet in Westerkwartier liggen. Daarom gaat het de PvdA westerkwartier dus helemaal niet. Ik ben helemaal voor betere fietspaden langs het kanaal. Tussen Tjardaweg en Platvoetsbrug ( en al je dan toch bezig bent trek het door tot de nieuwe Aduarderbrug.) En tussen Dorkwerderbrug en de Paddepoelsterweg (over Sprikkenburg).

 2. Ik fiets elke dag van Beijum naar het Zernike vv. Ik kan dan door Selwerd (druk, lawaai) of juist via de Winsumerweg, maar het lieft via Koningslaagte en Harssens en dus via de Paddepoelsterbrug. Functioneel is de kortste route via Selwerd (minder dan 7 km), de route via W-weg is 500m langer, de mooie route is 10 km. Als ik die laatste route nog steeds wil rijden, ben ik gelijk 14-15 km onderweg – eigenlijk net te lang voor mij. Dus ben ik nu veroordeeld tot rijden door Selwerd.
  Wat ik maar wil zeggen: technisch allemaal prima, maar ik beleef graag het Groninger Landschap en dat wordt door deze situatie mij ontnomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *