ProRail-topman wil meer vaart achter sneltrein Randstad

Pier Eringa, topman van ProRail, wil zo snel mogelijk een snellere verbinding tussen Groningen en de Randstad realiseren. Komende nacht vindt de eerste test plaats.

Om 00:02 vertrekt een trein van Groningen naar Den Haag met een delegatie van het Groningse College van Bestuur. Volgens Eringa smaakt deze test naar meer. Eringa vindt namelijk dat het kabinet de Randstad een voorkeursbehandeling geeft.

Momenteel gaan de discussies in de landelijke politiek vooral over het spoorboekloos rijden en meerdere treinen op drukke trajecten. Eringa zegt dat dit voor trajecten als Groningen – Den Haag geen prioriteit heeft: ‘Voor het Noorden, Zuiden en Oosten is frequentie veel minder van belang. Daar heeft men liever een snelle verbinding met het Westen.’

De treinen moeten straks, als het aan ProRail ligt, 200 tot 250 kilometer per uur rijden. Op die manier is de reiziger een half uur sneller in de Randstad. Om dit mogelijk te maken zijn er vele aanpassingen nodig. Verschillende overgangen gaan te langzaam dicht en het spoor dat op veengronden ligt, is nu nog niet sterk genoeg. De operatie kost volgens Eringa dan ook miljarden.