‘Op mijn vraag hoeveel een zebra kost heb ik nooit antwoord gekregen’

nieuws

Hondenpoepbakken, een multifunctionele bus en werken aan veiliger verkeer. Dat zijn tot nu toe de tastbare resultaten van 1 jaar Coöperatieve Wijkraad Oosterpark. De gemeente schreef er een verslag over.

Wat gebeurt er als je een willekeurige ondernemer, kunstenaar, ICT’er, psycholoog, een verzekeringsman, gemeenteraadsleden en nog wat anderen bij elkaar zet? De Coöperatieve Wijkraad Oosterpark kan het je vertellen. Hierin belandden na een loting uit de gemeentelijke Basisregistratie Personen 11 bewoners en 6 gemeenteraadsleden. De wijkraad is een van de gemeentelijke experimenten met democratische vernieuwing waarmee wijkbewoners meer zeggenschap krijgen over hun eigen buurt.

De bewoners in de wijkraad leggen ook zelf contacten met gemeenteambtenaren. “Zij moeten zich erop instellen dat ze met burgers te maken krijgen, voor hen een moeilijke gedragsverandering”, ervaart wijkraadslid Huseen M. Yasin. Wijkraadslid Margriet van der Werf: “Er zitten goeien bij, anderen praten over je heen met onze begeleider bij de gemeente. Op mijn vraag hoeveel een zebra kost, heb ik nooit antwoord gekregen.”

De komende tijd richt de wijkraad zich op de aanpak van overlast, denk aan drugs, geluid en hangjongeren. “En we willen stimuleren dat bewoners zelf actiever worden. We kunnen mensen die iets voor, door en in de wijk organiseren helpen met een kleine bijdrage. Zo komen bewoners makkelijker met elkaar in contact”, aldus Margriet. Dit gebeurde al bij het kleurrijk buffet en een sportdag, ook straatfeesten komen in aanmerking. “Hierbij leerden we dat bewoners een financieel goed onderbouwde aanvraag moeten doen.”

Terugblikkend op het eerste jaar zegt Margriet: “Ik vind wel dat er vooruitgang is geboekt en merk dat we zichtbaarder worden in de wijk sinds onze vergaderingen openbaar zijn. Het is positief dat we op kleine schaal dingen kunnen doen.” Voor Huseen smaakt het, in elk geval nog een jaar durende, experiment naar meer. “Na twee jaar kun je niet stoppen. Als je mensen meer macht geeft, betrek je ze ook meer bij de wijk.” Hij zou zich met de wijkraad ook met de grote vraagstukken willen bezighouden.

Het volledige verslag staat hier.

foto: Henk Tammens

Deel dit artikel:

 1. ‘We willen stimuleren dat mensen zelf dat mensen zelf actiever worden ‘
  Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn maar wat ik me dan afvraag bij het lezen van zo’n opmerking, wat is eigenlijk de bedoeling van zo’n wijkraad. Voor wie is de wijkraad. Willen de wijkbewoners wel actiever worden ?
  Misschien zijn wijkbewoners al actief, bij een sportvereniging, op de volkstuin, op de scholen van hun kinderen, of hebben ze de handen vol aan zorgtaken voor hun ouders of gehandicapte kind en zijn ze blij als ze een momentje voor zichzelf hebben.
  Zitten mensen in de wijk wel te wachten op zo’n club ?
  En wat doet de wijkraad zelf om met mensen in contact te komen, gaan ze de straat op, staan ze te wachten bij de supermarkt om met mensen een praatje te maken ?
  Of beperkt het zich tot openbare vergaderingen en moeten mensen uit de wijk zelf het initiatief nemen om in contact te komen met de wijkraad ?

 2. Twijfelachtige poging tot meer bewonersinvloed. Bewoners die bij elkaar zijn geloot en een vergoeding krijgen ineens zeggenschap geven is heel raar. Je laat toch niet door bewoners bepalen of er ergens een zebra moet komen? Ze hebben geen enkele expertise of benul of zoiets helpt of wellucht rare nevengevolgen heeft.

 3. Typisch weer zo`n gooi het geld maar over de balk syndroom. Je denkt toch niet dat de gemeente zich een zak aan zal trekken wat de bewoners zelf graag met en in hun stad zien gebeuren?
  Bewoners moet je de mond snoeren en enkel dan aanhoren als er verkiezingen aan zitten te komen, al was het enkel en alleen maar om deze dan het idee te geven dat er na te houden verkiezingen naar hun geluisterd zal gaan worden.

 4. En wie gaat die zebra voeren, zodat we hier geen oostvaardersplassen-toestanden krijgen?

  Maar alle gekheid op een stokje, waarom “huurt” de gemeente een aantal bewoners en organiseert ze dit niet gewoon zelf? Waarom weer een extra laag er tussen? Ideenbus, buurtforum a la Nextdoor, maandelijks gesprek in een buurthuis, hoe makkelijk wil je het hebben? Dat is toch wat er altijd op die verkiezingsposters staat, eens in de 4 jaar “midden in de maatschappij”? En niet “Kies ons, wij zoeken wel een paar bewoners die het ons uit gaan leggen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *