Nieuwe Grote Markt krijgt langzaam maar zeker vorm

nieuws
Foto: Rick van der Mark

De vernieuwing van de Grote Markt is in volle gang. Aan het Groninger Forum wordt de laatste hand gelegd en de bouw van het WestCord Hotel en Merckt is in volle gang.

Het Groninger Forum, dat de nieuwe cultuurtempel van Groningen moet worden, is aan de buitenkant bijna klaar. Er worden nog natuurstenen platen aangebracht. Dat moet in april klaar zijn. Er wordt binnen nog druk gewerkt. In het najaar gaat het gebouw open voor het publiek aan een nieuw plein. De Nieuwe Markt.

Enkele maanden later volgt de opening van Merckt, op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat. In het gebouw komen dure appartementen en diverse horecaondernemingen.

Tussen Merckt en Vindicat komt het WestCord hotel. Het gebouw krijgt 120 kamers en een groot dakterras. Volgend jaar zomer moet het hotel klaar zijn.

Oostzijde Grote Markt
Foto: Rick van der Mark
Oostzijde Grote Markt
Foto: Rick van der Mark

 

Deel dit artikel:

 1. Velen malen minder van kwaliteit dan die formidabele wederopbouwwand die er stond. Plus weer een belangrijk stuk geschiedenis weggevaagd. Over de doodsteek voor het historische karakter van deze fenomenale Hanzestad door het MONSTRUM ga ik verder niets zeggen.

  Behalve dan dat mevrouw Jongman (CU) weet dat dit goed voor de bakkers in de regio is.

  1. Ik vind het juist jammer dat je he straks niet meer ziet. Ze hadden dat hele hotel weg moeten laten dan was het forum mooier zichtbaar vanaf de Grote Markt!

 2. Gelukkig wordt dat afschuwelijke Forum door de nieuwbouw van “ Merckt” en dat nieuwe hotel voor het overgrote deel aan het zicht vanaf de Grote Markt onttrokken.
  Want hoe dan ook: het blijft een gedrocht…..
  En het moet nog maar blijken hoeveel dit de Groningers straks gaat kosten

  1. Ga er maar van uit dat er een bedrag tussen de € 5.000,00 en € 7.500,00 per dag, vanaf het moment dat dit huis van Niets geopend wordt, door de inwoners van deze gemeente bijgelegd moet gaan worden.

 3. De meerderheid van de Groningers wilde een historische uitstraling. Daar kon men helaas niet op stemmen, want het bestuur wilde dat niet. Dus kon de bevolking kiezen uit 3 lelijke niet-historische gebouwen. Inspraak noemen ze het dan. surrogaat inspraak noemen de burgers dat. Het vindicat gebouw is weer een oorzaak van de locale politiek. Weer een kans verkeken voor de komende 100 jaar.

 4. Op zich is het forum geen lelijk pand, maar het past niet in het centrum. Had het aan de ringweg gebouwd echt een eyecatcher net als de Gasunie.

 5. Zo langzamerhand blijkt dat de keuze van de Groningers die meegedaan hebben aan het referendum en enquete gelijk hebben gehad.
  Het wordt een prachtig gebouw, met veel verrassende kanten, jammer dat er iets voor wordt gebouwd.
  De combinatie van historische en moderne bebouwing maakt Groningen tot de aantrekkelijke stad die het is. Pleidooien voor openluchtmusea snap ik niet, doet me denken aan de prenten van Anton Pieck. Grappig maar snel vervelend.
  Jammer dat een aantal geharnaste tegenstanders van iedere vorm van vernieuwing, zij hechtten kennelijk erg aan de Naberpassage en bijbehorende parkeergarage, niet in staat is om over hun eigen gelijk heen te springen en negatief blijven, ook al is er overduidelijk sprake van een prachtig gebouw en publiekstrekker in de stad.

 6. Nu beste Sjaak, prachtig is een persoonlijke smaak, wat de een mooi vind, daar lusten anderen geen brood van. Ik hoef ook geen Anton Pieck achtige stad, bewoon zelf een modern huis, wij hebben een modern bedrijfspand met moderne en hechten waarde aan moderne inrichting, (sport)boten en dito auto`s. Onze inrichting daarentegen is wel gedateerd, al beperkt zich dit tot de periode 1929 tot 1980, ons meubilair bestaat uit ontwerpen van o.a. Eames, Corbuisier en Mies van der Rohe
  Dit gebouw, wat ik van begin af aan al een lelijke kopie vind, het origineel staat in LA, had wellicht niet misstaan op bijvoorbeeld het SuikerUnie terrein of soortgelijke locatie.
  Daar er gebouwd is voor een select gezelschap in en uit deze gemeente en het enkel instellingen gaat huisvesten welke reeds in deze stad gehuisvest waren, voegt het ook niets toe aan wat lieden als jij cultuur (durven) noemen. Het is niets meer en niets minder dan een subsidieparadijs, welk gebouw enkel dan bestaansrecht zal kennen mits er jaarlijks enorme bedragen door de gemeente bijgelegd gaan worden.
  Had men als gemeentebestuur/voorstanders van begin af aan geroepen: dit gebouw zal structureel veel gemeenschapsgeld gaan kosten, heeft u dat er voor over, ja of nee, had men als inwoner werkelijk een keuze gehad.

  Ik zie niet in waarom ik over mijn eigen gelijk heen zou moeten springen en positief moet gaan worden over een gebouw wat ik niet mooi vind, sterker nog, lelijk vind, enkel en alleen om het jou te behagen.

  Maar goed, toen bekend werd dat men dit gebouw zou gaan bouwen, ben ik dit het Huis van Niets gaan noemen, dat is het en dat zal het (voor mij) ook blijven, een in mijn ogen ontzettend lelijk gebouw, waarvoor tijdens de bouw invulling is gezocht, maar wat daar, als het aan mij had gelegen en ik schijn daar bij lange na niet de enige in te zijn, op die beeldbepalende plaats nooit neergezet had mogen worden.

  1. Uit het referendum en de publieksenquete komen heel wat positievere opvattingen naar voren dan die van een aantal vaste reaguurders hier. Nu het gebouw niet eens goed zichtbaar blijkt te zijn vanaf de Grote Markt (wat ik jammer vind) blijft een zekere groep nog steeds klagen dat de Grote Markt wordt verpest en aanverwante praatjes. Dat enkele feit wordt door een aantal vaste reaguurders zo’n beetje ontkend.
   Dat het gebouw veel duurder is te exploiteren dan de afzonderlijke functies die er in komen lijkt me nogal dubieus. Het mag ook best wat kosten omdat je ook een mooie parkeergarage, stadsplein en publieke fietskelder voor terug krijgt.
   Ik troost me maar met de gedachte dat indertijd ook veel fanatieke tegenstanders van het museum ook later de toegevoegde waarde van het iconische gebouw hebben ingezien. Nu zijn stadjers er aan gehecht geraakt en hoor je er helemaal niemand meer in negatieve zin over.
   Dat tegenstanders negatieve bijnamen verzinnen voor iets dat nog niet eens in gebruik is genomen tekent een beetje de slechte verliezers.

   1. Meer en meer vind ik jou egocentrischer worden. Misschien dat jij na het lezen van onderstaand artikel, welke bestaan uit artikelen uit de Volkskrant, leert dat er ook veel mensen zijn welke nu eenmaal een andere smaak en bijbehorende mening hebben over in dit geval het in aanbouw zijnde bouwwerk achter de oostwand.
    Zoals je kunt lezen heeft dit gemeentebestuur het slim maar gelijktijdig ook oneerlijk gespeeld en lering getrokken uit de publiekskeuze van het Waagstraatcomplex.
    En nee, dit heeft niets van doen met een slecht verliezer zijn. Als de spelregels voor een ieder hetzelfde zijn en ik zou verliezen, leg ik mij daar bij neer, echter dat is, ook in deze niet aan de orde.

    https://www.rijnlandmodel.nl/onderwerpen/inrichting/architectuur_lelijkheid_groningen_bronnen.htm

 7. OOGTV meldt opmerkelijk nieuws:
  1.
  Volgens OOGTV – Achter de rooilijn – was al vorig jaar de ruw-bouw van het Forum opgeleverd.
  Nu er – kennelijk tot in april – nog aan de marmeren buiten platen wordt gewerkt, betekent dus dat er iets mis is!
  Is dat financieel meerwerk en voor wie…?
  2.
  Telkens beweren B&W en de Stichting GF dat het Forumgebouw in september 2019 opengaat.
  Als de Oostwand dan nog niet steeds klaar is, wat heeft dat dan voor gevolgen voor de toegang en de onbereikbaarheid van het Forum?
  De Merckt (open: voorjaar 2020) & Hotel (open: zomer 2020).
  3.
  Waarom is het bijzondere monumentale pand in de Poelestraat – naast het Engelenpoortje wat een belangrijke toegang is naar Forum – nog steeds niet opgeknapt?

  Mevrouw Kiki

 8. De meeste negatieve reacties hierboven zijn zo te zien van een en dezelfde persoon. Iemand die onder het pseudoniem ‘Timmer’ jaren geleden online al een soort Don Quichot achtige strijd voerde tegen het (toen nog te bouwen) Forum. Zelfs nu het Forum bijna af is plaatst hij bij ieder bericht op oogtv.nl dat ook maar in de verst verte aan het Forum gerelateerd kan worden iets negatiefs over het Forum. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen.

  1. Ik vermoed dat Timmer/VSH en Kiki toch echt verschillende personen zijn.
   Timmer schijnt schoonmaker te zijn en ik vermoed dat Kiki elke dag lekker kan uitslapen.

 9. Marcus waar staat geschreven dat ik iets wil of moet bewijzen? Ik geef met dit artikel enkel aan dat er veel meer mensen zijn, ook journalisten, met een andere zienswijze dan die van jou en veel andere voorstanders. Sjaak, had een inhoudelijk van jou verwacht, je kiest nu weer eens voor de makkelijke weg, het is voor mij geen kwestie van op de man willen spelen, echter jij en Marcus zijn de enigen welke een ander zijn mening over dit bouwwerk op willen dringen. Welk argument iemand ook aan zal voeren, jou mening staat vast, jammer dat jij het zo opvat en er niet inhoudelijk op ingaat.

  1. Misschien moet je nog even wennen aan het gebouw.
   Dat zag je ook bij het museum, veel tegenstanders moesten na een tijdje toch wel bekennen dat de stad een iconisch gebouw rijker was.

 10. dat forum zal me worst wezen, verkeerde plek. Ze hadden de grote markt gewoon nooit moeten verkleinen. Zat mooie openbare ruimte was daar van te maken. Die panden aan de Oostwand storen me meer, het zou historisch moeten zijn. Daar komen al die Duitse toeristen op af. En het zou geen Anton Pieck plaatje zijn, het zou gewoon historisch zijn. Vele steden hebben hun oude centra weer origineel herbouwd na de tweede wereldoorlog en dat ziet er vele malen mooier uit dan zo’n gedrocht als Vindicat en waarschijnlijk die andere slechte kopieën van de Oostwand zoals die er 2 jaar geleden nog stond. 60 jaar lang hebben we kunnen zien dat een naoorloogse Oostwand geen gezicht is. En wat doen we, de boel naar voren en een paar andere ramen en dezelfde lelijke uitstraling. En dat op de Grote Markt, het visitekaartje van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *