“Niets is wat het lijkt in onze Groningse detective-film”

In bioscoop Pathé gaat komende zondag de Groningse film Foreshadow in première. “Zenuwachtig ben ik nog niet, maar er is wel wat gezonde spanning.”

Foreshadow is een detective-film die gemaakt is door de achttienjarigen Roman Hageman en Jetze Koper. De voorbereidingen voor de film startten in het voorjaar van 2016. “Dat klinkt alsof het best wel lang geduurd heeft maar eigenlijk valt dat wel mee”, vertelt Roman Hageman. “De film is gemaakt door jonge mensen die allemaal rond de achttien jaar zijn. Dat zijn mensen die naast de film ook een schoolleven en andere hobby’s en verplichtingen hebben. De grote kunst was daarom om goede planningen te maken. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat bij hele grote Hollywood-films men ook makkelijk drie jaar bezig is met een productie.”

De film heeft de stijl van een Britse detective. “Er wordt een bekend iemand vermoord en aan twee inspecteurs de taak om de zaak op te lossen”, zegt Jetze Koper. “Maar ondertussen is niets wat het lijkt. Sterker nog er zit een hele speciale plotwending aan die je niet zo snel in een detective zou verwachten.” Bij het maken van de film, die een klein uur duurt, heeft men onder andere de hulp gehad van de politie. “Zij hebben ons geholpen bij hoe een officiële aanhouding uitgevoerd moet worden en hoe we wapens het beste kunnen gebruiken.” Daarnaast kreeg men hulp van het AT.