Knuffelconcert voor bewoners met dementie

Voor de bewoners van het Heymanscentrum was het afgelopen dinsdag een bijzondere en gezellige middag. Speciaal voor de afdeling waar mensen met dementie wonen, werd er een knuffelconcert georganiseerd.

Het was een voorstelling met klassieke muziek waarin dieren de hoofdrol speelden. Zangeres Merel Huizinga werd begeleid op de piano door Dessy Radeva. Daarnaast zorgde dierentrainster Sabine van der Helm voor interactie tussen de dieren en bewoners. Er werd meegezongen en geknuffeld met de katten en honden. Deze knuffelconcerten worden georganiseerd vanuit de stichting Philomela.

Merel, tevens de oprichtster van stichting Philomela, vertelt over hoe bijzonder het is om dit mee te maken. ‘Mensen reageren gewoon heel direct, ze vinden het mooi of lelijk. Je ziet ook mensen die helemaal ingedommeld zijn en als ze muziek horen of een dier op schoot hebben, opeens weer helemaal tot leven komen.’

Volgens activiteitenbegeleidster Femmie Linthout is het belangrijk om mensen met dementie te prikkelen. ‘Ik zag één mevrouw die eigenlijk altijd heel bozig en ongelukkig is. Ik zag haar opleven en ik zag haar lachen. En ik zag haar verbaasd zijn en ja dat vond ik heel mooi om te zien.’

Deel dit artikel:

  1. hoi,
    Ik doe de opleiding verpleegkundige en zit in het tweede jaar. Ik vind dit een erg mooi iniatief en moet voor mijn examen een activiteit organiseren voor ouderen met dementie. Ik zou het knuffelconcert graag willen doen als examen maar waar kan ik informatie vragen?
    Groetjes,
    Jade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *