“Kastanjebomen Harmoniegebouw waren ziek”

nieuws
De laatste droom van de oude eik, illustratie Alfred Walter Bayes, 1895

De Rijksuniversiteit kon niet anders doen dan vijf grote kastanjebomen bij het Harmoniegebouw te kappen. De Universiteitskrant meldt dat er van diverse kanten kritiek was op de kap.

Afgelopen weekend zijn de bomen gekapt. Volgens universiteitswoordvoerder Jorien Bakker waren de 60 tot 80 jaar oude bomen ziek. Het gevaar bestond dat grote takken zouden afknappen. De bomen waren zwaar aangetast door onder andere de kastanjeziekte, een infectie waardoor ze bruine vlekken op de bast krijgen, en uiteindelijk rotten en afsterven.

Volgens de Universiteitskrant moeten ook in de Hortustuin, achter het Heymansgebouw in de Grote Kruisstraat, zieke bomen worden geveld. Op 9 maart wordt nog een boom gekapt in de binnentuin van de Broerstraat. De universiteit heeft de omwonenden per brief geïnformeerd. De gekapte bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren.