Huizen als legosteentjes

Op het oude Suikerunieterrein worden 46 tijdelijke woningen gebouwd door bouwbedrijf Van Wijnen. In deze ‘circulaire woningen’ kunnen mensen met acute woningnood een half jaar lang wonen.

Duplo voor volwassenen. Dat is de term die bedacht is voor de 46 pop-upwoningen die op het oude Suikerunieterrein gebouwd worden. Bouwbedrijf Van Wijnen mag dit terrein tot 2030 vol zetten met woningen. Omdat ze over elf jaar weer weg moeten, kunnen het geen ingewikkelde constructies zijn. Daar is een oplossing voor gevonden. In een fabriek worden de muren, vloeren, badkamers, wc’s, enzovoort allemaal voorgeproduceerd. De aannemer hoeft op het terrein het huis alleen nog maar ‘in elkaar te zetten’.

Zo’n operatie kost maar een dag. Zelfs de vloerverwarming zit al in de grondpanelen. Die hoeven enkel nog aan elkaar vastgemaakt te worden om het te laten werken. Voor bouwbedrijf Van Wijnen is het een groot experiment. De komende elf jaar worden verschillende materialen en duurzaamheidsinitiatieven getest om de woningen te optimaliseren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit soort huizen ook op andere locaties komen te staan.