‘Groningen is een waardeloze skateboardstad’

Groningen loopt een stuk achter op de rest van Nederland als het gaat om de skateboard-faciliteiten. Dat zegt skateboarder Bram Roenhorst. ‘Als je kijkt naar de verhouding van de grootte van de stad en de voorzieningen is Groningen echt de meest waardeloze skatestad van Nederland”.

Groningen telt een stuk of acht skateparkjes, maar volgens Roenhorst voldoen deze niet. ‘Het gaat hier om zwaar verouderde, kleine parkjes’. De Groninger skate-scene wil liever één groot centraal skatepark dan een aantal kleine parkjes verspreid over de hele gemeente.

Olympisch
Skateboarden wordt volgend jaar in Tokyo voor het eerst een olympische sport. En er is landelijk beleid om skateboarden meer als een topsport te ontwikkelen. Om de Groninger talenten een kans te bieden om aan te haken bij de top moet er een nieuw park gebouwd worden, zegt Manfred Pruim, bestuurslid van indoorskatepark Colosseum. “De parcoursen waar de skaters op moeten presteren zijn groter, anders en complexer. Wij kunnen dat hier helaas niet bieden. Voor de talenten is het belangrijk dat er goede trainingsfaciliteiten zijn”.

Toekomst
Het Colosseum kan nog ongeveer twee jaar blijven bestaan op de huidige locatie aan de Traverijnstraat in Vinkhuizen. Daarna gaat het gebouw naar alle waarschijnlijk gesloopt worden. Hoe de toekomst voor de Groninger skate-scene er uit ziet is onduidelijk. “We moeten op tijd beginnen met vooruit kijken, anders is het straks te laat en hebben we niks meer”, aldus Pruim. Bram Roenhorst ziet het nieuwe skatepark al voor zich: ”Ik zou het liefst één groot centraal skatapark zien, of dat nou binnen of buiten is, als het maar meer creatieve obstakels heeft dan die prutparkjes die we nu hebben”. De skaters hopen snel met de gemeente om tafel te kunnen gaan om de toekomstplannen te bespreken.