Gasberaad vol kritiek over aanpak aardbevingsproblemen

nieuws

Het Groninger Gasberaad is erg somber over de aanpak van de aardbevingsproblemen. Het GGB concludeert dit onder meer uit een rapport van de GGD.

Uit het rapport blijkt dat de gezondheidsklachten van inwoners van het gebied toenemen en worden bovendien ernstiger. De problemen spelen breed: de mensen worden niet ziek van de aardbevingen, maar van de gevolgen daarvan. Door zes jaren van chaos, strijd, onduidelijkheid en onzekerheid raakten veel inwoners langzaam de regie over hun leven en hun vertrouwen in de overheid kwijt. En dat wordt niet meer opgelost met het voornemen de gaswinning te verlagen, zegt het gasberaad.

Volgens het GGB schort er veel aan de schadeafhandeling en versterking.’ De Nationaal Coördinator is ontmanteld en verwaarloosd, en daardoor praktisch vleugellam. Gemeenten zijn aan het herindelen en formeren, burgemeesters proberen het hoofd koel te houden, wethouders worden met onmogelijke boodschappen zaaltjes in gestuurd, raadsleden komen klem te zitten, en voor elk probleem wordt een werkgroep ingesteld, zonder verantwoordelijkheid, zonder opdracht, zonder deadline en zonder resultaat. En daarmee zakken de inwoners van de gaswinningsregio steeds dieper in het moeras.’

‘Burgemeester Beukema van Delfzijl weigert dan ook terecht, naar zijn inwoners te gaan met een verhaal over vergoeding en versterking wat hij niet kan uitleggen en waar hij niet in gelooft.’ Het GGB gaat er van uit dat de andere gemeenten zijn voorbeeld zullen volgen.