Einde aan grasduinen tussen strips in Zinnebeeld

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Grasduinen tussen meters opgestapelde strips, wroeten tussen CD’s en langspeelplaten of speuren naar dat ene strippoppetje. Het kan niet meer in stripwinkel Zinnebeeld aan de Pelsterstraat.

De winkel heeft de deuren gesloten en een deel van de collectie werd dit weekeinde in de zo kenmerkende bananendozen verhuisd naar de overkant. Daar heeft de zus van eigenaar Henk Drenth een winkel die d’Overkant heet. Een ander deel van de strips is afgevoerd als oud papier.

“Mensen kijken tegenwoordig liever op hun telefoon”, aldus Drenth die de winkel 36 jaar onder zijn hoede had. Eerst aan het Zuiderdiep onder de naam Tante Leny, maar het overgrote deel van de tijd aan de Pelsterstraat als Zinnebeeld. De winkel trok steeds minder klanten en was de laatste tijd bijna onbegaanbaar door de enorme hoeveelheid handel die in het pand stond.

Maar doordat de winkel deels verder gaat in en aan d’Overkant verdwijnt Zinnebeeld toch niet helemaal.

Deel dit artikel:

 1. Ik heb altijd het idee gehad dat Henk midden in z’n eigen privé verzameling stond en alleen tegen hoge prijzen bereid was handel te laten gaan. Henk z’n winkel was in het gehele land en daarbuiten bekend en bij sommige ook berucht, ik zelf heb meerdere malen toch wat speciale albums uit de bakken met vinyl kunnen trekken die zelfs al jaren niet meer via Discogs meer te krijgen waren, wel tegen een vrij hoge prijs overigens maar ik had het er voorover.
  Voor vele komt hij een beetje nors over maar dat ik zelf heb dat nooit ondervonden, misschien kwam dat ook wel doordat ik aardig wat kennis heb over muziek die hij zelf ook goed.
  Overigens kun je prima lachen met Henk alleen bewaard hij dat voor mensen waar hij iets mee heeft.

 2. Ja, allemaal sneu enzo. Maar in de eerste plaats was hij altijd veel te duur. Daarbij leek het altijd alsof ie liever niet verkocht, maar op zijn verzameling wou blijven zitten. En dan een deel bij het oud papier doen, godsallemachtig zeg. Als ik het niet duur kan verkopen, dan gooi ik het wel weg? Is dat het nu?

  En met de komst van internet had je natuurlijk prima een online winkel kunnen hebben. Ja, veel werk. Maar je werkgebied is zoveel groter. Je maakt me niet wijs dat de markt er niet voor is, want die is er wel degelijk.

  1. Het was hoofdzakelijk oude tijdschriften en uit elkaar gevallen strips wat is weggegooid.
   En inderdaad met een online winkel had hij zijn omzet kunnen vervijfvoudigen maar wie zegt dat hij belang had met meer drukte en werk.

   1. Ik had niet echt de indruk dat ie belang had met meer drukte en werk. Maar het blijft jammer dat ie altijd zo star overkwam. Beste vent verder, maar de eerste indruk bij Zinnebeeld is precies ook wat je schetst: hij lijkt zijn eigen verzameling te hebben en die alleen tegen de hoogste (onredelijkste) prijs te willen verkopen. En als je juist wat aan hem wou verkopen deed ie alsof je met 13 uit een dozijn aan kwam zetten. :(

 3. “Mensen kijken tegenwoordig liever op hun telefoon?’ ????? Deze ondernemer heeft het echt niet begrepen blijkbaar. Er gebeurt zoveel op het gebied van stripboeken, er wordt zoveel moois uitgegeven.
  Ik kijk altijd mijn ogen uit bij Stripspeciaalzaak Akim aan de Ulgersmaweg, de beste stripzaak van het noorden!

   1. Ook ik heb het idee dat er een tijd was dat jongeren liever aan het gamen waren op de computer dan een (strip)boek lazen. Maar daar moet ik nu toch op terugkomen. Evenementen als Dutch Comic Con ism Stripdagen helpt bijvoorbeeld goed. Ja het is anders dan ‘vroeguh’, er is in het algemeen zoveel meer te doen, kunnen en moeten voor de jeugd.

    Wat betreft Stripwinkel Akim, die lijkt in Groningen inderdaad minder bekend te zijn. Maar dat hoor ik alleen van Groningers. Mensen buiten Stad vinden de (web)winkel blijkbaar wel, als je nagaat dat het 1 vd grootste winkels is.

 4. De reacties van Doe en Pieter slaan de spijker op de kop. Het is doodjammer dat zo’n iconische winkel – want dat was het toch – sluit, maar met de eigenaar heb ik weinig meelij. Een mononmane hobbyist die steevast de hoofdprijs vroeg en met wie nauwelijks te (onder)handelen viel. De etalages – als men die paar ongelapte ramen met zongebleekte en nauwelijks meer herkenbare troep erachter zo wil aanduiden – waren ook nauwelijks een visitekaartje. Jammer. Dit zinkend schip had een betere kapitein verdiend.

 5. Helemaal aan zichzelf te danken. Zoals het bericht terecht opmerkt: de winkel was onbegaanbaar geworden omdat het was veranderd in een pakhuis. Dus geen wonder dat er uiteindelijk geen hond meer komt. Voeg dat samen met het starre en vaak ronduit onplezierige karakter van (Jehova) Henk en het roemloze einde is onvermijdelijk.

 6. wat een negatieve reacties I woon aan de andere kant van het land kwam er misschien een keer in het jaar altijd netjes behandeld en geholpen Maar weet je wat het verschil is I zoek wat ik kijk wat rond en ik betaal de prijs heel eenvoudig Mensen willen altijd alles voor niets. Inplaats van dankbaar te zijn dat ze eindelijk hun item hebben gevonden . Proberen ze af te dingen. Om dat het toch maar tweedehands is ja hoor heb zelf hier ook genoeg ervaring mee en daarom verkoop ik niks Heb geen zin in al die hebzucht en ondankbaarheid die de meeste mensen ten toonspreiden Ik wens de eigenaar het allerbeste en ik hoop dat hij nog jaren mag genieten van zijn verzamelingen

  1. Precies! Kwam er meer dan 25 jaar….vond het een geschikte vent en erg gave winkel…..heerlijk om door alle dozen cd,s te struinen…prijzen vond ik altijd normaal tot schappelijk. Jammer dat deze winkel er niet meer is, erg jammer

 7. woon niet meer in groningen moest erg aan hem wennen maar had geen problemen met hem. heb ook wel eens een leuk gesprek gehad. je moest door hem heen zien te prikken, en dat was zijn karakter. ps, late reactie van mij, kwam er nu pas achter dat hij dicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *