Buurt De Meeuwen protesteert tegen komst opvang

Bewoners van de Barkmolenstraat in de Oosterpoortwijk zijn het niet eens met de nieuw aanbesteding van de flat De Meeuw. In deze flat komen 26 ex-verslaafden onder toezicht.

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) zoekt namelijk een locatie waar 26 ex-verslaafden met meervoudige psychosociale stoornissen terecht kunnen. Hun oog is gevallen op de flat De Meeuw, waar vroeger mensen begeleid konden wonen. Deze plaatsing stuit echter tegen het zere been van de bewoners van de wijk.

De buurt heeft namelijk veel gezinnen met jonge kinderen. Pal naast de beoogde opvanglocatie staat een speeltuin. De bewoners hebben ook geen eigen tuin, de grasvelden tussen de woningen dienen als collectieve tuin. In de zonnige maanden zitten de buurtbewoners vaak met grote groepen buiten te barbecueën en picknicken. Die rust wordt dan hardhandig verstoord, aldus de omwonenden.

VNN zegt dat ze de wijk hebben uitgekozen, omdat de financiële voorwaarden gunstig zijn. Lefier heeft het geld daarnaast nodig. Het contract met een vorige huurder eindigt binnenkort en momenteel wonen op de aangeboden verdiepingen mensen antikraak. Daarnaast vindt VNN de wijk draagkrachtig; Doordat het een gemoedelijke wijk is met veel koopwoningen en jonge gezinnen, is de sfeer daar goed en is de wijk ideaal voor integratie van de cliënten.

Op zich zijn de bewoners van de wijk dan ook niet tegen het plan. Alleen 26 mensen in een keer is gewoon veel te veel. Als er nou tien man kwamen, dan was er al veel meer begrip. De wijk wil dan ook gewoon in overleg met de VNN, Lefier en de gemeente.

De buurtbewoners hebben onder andere handtekeningen verzameld in de buurt, waaruit blijkt dat 80 procent van de buurt tegen het huidige plan is. Van de mensen die in de flat De Meeuw wonen, is dat 100 procent. Volgens de plattegronden van De Meeuw kunnen de cliënten van de VNN via noodwegen gewoon bij de huizen op hogere verdiepingen komen. De betrokken instanties reageren echter niet of nauwelijks op de bezwaren van de bewoners. Bij een inspraakavond zei de VNN, volgens een brief van de bewoners, dat de handtekeningen te verwaarlozen zijn, ‘want 80% is sowieso al tegen’.

De bewoners geven voelen zich gepiepeld door de gemeente. Afgelopen week kwam via de post een uitnodiging binnen, waar de bewoners uitgenodigd werden voor een inloopbijeenkomst waarin de gemeente in gesprek wil met de buurtbewoners. Dat vinden de buurtbewoners niet genoeg.

Deel dit artikel:

 1. Mja, de gewone burger mag als testkonijn dienen om zwakkeren op te vangen. Net als met asielzoekers. Ik zou zeggen plaats ze in wijken waar al deze vertegenwoordigers/beslissers/politiek correcten/whatever je ze noemen moet wonen. Niet de normale burger of al een minder krachtige wijk er mee opzadelen.

  De arrogantie straalt er overigens vanaf: niet mee in gesprek gaan omdat de mening niet bevalt en een grote meerderheid toch tegen is. Zulke bestuurders zouden ze de schandpaal opnieuw voor moeten invoeren. Den Haag in het klein.

  1. Meeuwen is een typisch D66/GroenLinks wijkje.

   Je moet aardig wat knaken meebrengen om daar een woninkje te kunnen kopen. Zeker die opgetopte woningen aan het Winschoterdiep. Denk dat die nu minimaal vier ton doen.

   Maar waarom aan speelweide van kinderen? Had ik kinderen, dan liet ik ze daar niet meer zonder toezicht spelen. Meervoudige psychosociale stoornissen*? Zitten vast wat mafklappers tussen. Snap niet dat zulke opvang niet op afgelegen wijlanden of bossen plaats kan vinden. Behalve hun achterhaalde jaren zeventig methode, niks mis met bijvoorbeeld Hooghullen.

   * Heb zelf ook meervoudige psychosociale stoornissen. Functioneer daar wel onder. Maar heb je er eentje met adhd plus anti-sociale persoonlijkheidssyndroom dan heb je bijvoorbeeld al een potentiële herrieschopper.

   1. Dan is het denk ik maar goed dat de 24 uurs begeleiding van deze opvang uitzicht heeft op de speeldweide. Realiseren trouwens deze mensen in de Meeuwen ook dat een kleinere opvang ook minder begeleiding zou betekenen? 24 uurs begeleiding is dan gewoon niet haalbaar
    . En volgens mij zijn er ook plekken voor daklozenopvang in de stad die meer patienten huistvesten? Het verschil is dat alle mensen in dit project wel daadwerkelijk van hun verslaving af proberen te komen en op eventueel methadon na ook afgekickd zijn. Dat is nogal anders een de deel van de daklozenopvang die ook draaideurcriminelen huisvest en ergens anders in de stad zal dan ook al gauw extra opeenstapeling van problemen betekenen. Bij eerdere inspraak in andere wijken was dat nou juist de kritiek dat dat teveel gebeurde.(oa Aweg en Moesstraat)

 2. Jammer voor deze bewoners, maar je kunt nu eenmaal niet alle ellende in oudere stadswijken met grotendeels huurwoningen proppen. Goed voorbeeld is het Oosterpark waar men als bewoners zit opgescheept met naar het schijnt een soort van blijf van mijn lijfhuis/opvanghuis/toevluchtsoord voor (mishandelde) vrouwen, e.e.a. onder auspiciën van Het Kopland, maar gelet op de aanloop van luidruchtige veelal allochtone mannen meer weg heeft van een vrouwencentrum voor alleenstaande mannen. Veel lawaai en bijbehorende overlast, maar ook daar heeft men geen andere keus dan dit als omwonenden te accepteren.

 3. jaja, die grote groepen mensen die vaak buiten picknikken en barbequen verstoren de rust flink. dus is dit geen goede lokatie voor kwetsbare mensen. aanpakken die egoisten, zweep erover.

  de samenleving moet deze mensen opvangen, maar niet in mijn buurt. iets huren in een sociale wijk is vast goedkoper!!! stelletje aso juppen, erger dan een stel woonwagenbewoners..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *