Buurt De Meeuwen protesteert tegen komst opvang

Bewoners van de Barkmolenstraat in de Oosterpoortwijk zijn het niet eens met de nieuw aanbesteding van de flat De Meeuw. In deze flat komen 26 ex-verslaafden onder toezicht.

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) zoekt namelijk een locatie waar 26 ex-verslaafden met meervoudige psychosociale stoornissen terecht kunnen. Hun oog is gevallen op de flat De Meeuw, waar vroeger mensen begeleid konden wonen. Deze plaatsing stuit echter tegen het zere been van de bewoners van de wijk.

De buurt heeft namelijk veel gezinnen met jonge kinderen. Pal naast de beoogde opvanglocatie staat een speeltuin. De bewoners hebben ook geen eigen tuin, de grasvelden tussen de woningen dienen als collectieve tuin. In de zonnige maanden zitten de buurtbewoners vaak met grote groepen buiten te barbecueën en picknicken. Die rust wordt dan hardhandig verstoord, aldus de omwonenden.

VNN zegt dat ze de wijk hebben uitgekozen, omdat de financiële voorwaarden gunstig zijn. Lefier heeft het geld daarnaast nodig. Het contract met een vorige huurder eindigt binnenkort en momenteel wonen op de aangeboden verdiepingen mensen antikraak. Daarnaast vindt VNN de wijk draagkrachtig; Doordat het een gemoedelijke wijk is met veel koopwoningen en jonge gezinnen, is de sfeer daar goed en is de wijk ideaal voor integratie van de cliënten.

Op zich zijn de bewoners van de wijk dan ook niet tegen het plan. Alleen 26 mensen in een keer is gewoon veel te veel. Als er nou tien man kwamen, dan was er al veel meer begrip. De wijk wil dan ook gewoon in overleg met de VNN, Lefier en de gemeente.

De buurtbewoners hebben onder andere handtekeningen verzameld in de buurt, waaruit blijkt dat 80 procent van de buurt tegen het huidige plan is. Van de mensen die in de flat De Meeuw wonen, is dat 100 procent. Volgens de plattegronden van De Meeuw kunnen de cliënten van de VNN via noodwegen gewoon bij de huizen op hogere verdiepingen komen. De betrokken instanties reageren echter niet of nauwelijks op de bezwaren van de bewoners. Bij een inspraakavond zei de VNN, volgens een brief van de bewoners, dat de handtekeningen te verwaarlozen zijn, ‘want 80% is sowieso al tegen’.

De bewoners geven voelen zich gepiepeld door de gemeente. Afgelopen week kwam via de post een uitnodiging binnen, waar de bewoners uitgenodigd werden voor een inloopbijeenkomst waarin de gemeente in gesprek wil met de buurtbewoners. Dat vinden de buurtbewoners niet genoeg.