Weersverwachting goed voor spotten ‘superbloedmaan’

nieuws
Foto: NASA

Maandagochtend zal er een specatucare maansverduistering te zien zijn aan de Groningse sterrenhemel. De maan staat tijdens deze verduistering dichter bij de aarde dan normaal en is tegelijkertijd geheel verduisterd: Een ‘bloedmaan’ en een ‘supermaan’ tegelijkertijd.

Het spektakel tussen de sterren vindt zijn hoogtepunt tussen 05.40 en 06.15 uur. Dan is er de maansverduistering totaal. Naar verwachting  zal het weer helder zijn en is het fenomeen dus goed te zien. Het volledige proces van verduistering begint al om 03.45 en is voorbij om 8.48 uur. Afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer kan de kleur van de maan tijdens de verduistering variëren van roestrood tot zeer helderrood

Maansverduisteringen op zichzelf zijn geen bijzonder fenomeen. In juli van dit jaar is de volgende alweer te zien. Maar omdat de maan nu dichter bij de aarde staat dan normaal, lijkt deze een stuk groter dan normaal: Een ‘supermaan’ dus. Een ‘bloedmaan’ is alleen te zien tijdens een volledige maansverduistering, dat is aanstaande maandag het geval.

Vorig jaar juni was er ook al eens een ‘bloedmaan’ te zien in Groningen.

Deel dit artikel: