Video treinongeluk Leeuwarden: “Vrachtwagenchauffeur zat niet in zijn cabine”

nieuws
Een still uit de video van het treinongeluk in Leeuwarden

Het ongeluk dat vrijdagavond in Leeuwarden plaatsvond, waarbij een trein een vrachtwagen ramde, is vastgelegd op camerabeeld. De beelden zijn sinds woensdag op internet te zien.

Uit een eerste analyse van de beelden blijkt dat de vrachtwagenchauffeur niet in zijn cabine zat op het moment dat de bellen van de spoorwegovergang begonnen te rinkelen. Het filmpje begint met rechts in beeld de vrachtwagen die met alarmverlichting op de spoorwegovergang stil staat. Als de lampen van de spoorwegovergang beginnen te knipperen zien we rechtsboven een persoon die ineens naar de vrachtwagen rent. De persoon klimt in de cabine en probeert de vrachtwagen te starten om weg te kunnen rijden. Tevergeefs. Door onbekende oorzaak lijkt de motor niet te willen starten. We zien wel dat de verlichting van de vrachtwagen korte tijd uit valt en daarna weer inschakelt. Een paar seconden later is het te laat wanneer de sneltrein richting Groningen de vrachtwagen ramt.

Bij het ongeluk raakten zes mensen gewond waaronder de treinmachinist en ook de bestuurder van de vrachtwagen. De trein en de vrachtwagen raakten zwaarbeschadigd. Spoorbeheerder ProRail is tot zaterdagmiddag bezig geweest om de ravage op te ruimen en om het baanvak weer geschikt te maken voor treinverkeer. De politie, maar ook ProRail en de inspectie, doen onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Bekijk hier het filmpje:

Deel dit artikel:

 1. Ogenschijnlijk wordt duidelijk WEL moeite gedaan om de vrachtwagen te verplaatsen. Zogauw de bellen gaan rinkelen snelt een persoon terug naar de cabine, klimt erin, doet de lichten aan, lijkt ook nog de motor te starten, maar vervolgens …..
  Maar waarom loopt en vervolgens rent een andere persoon daarvan weg?
  Waarom zitten de beelden er niet bij van het op die plek brengen van de vrachtwagen en het aan- en weglopen van de personen.
  Vreemd eigenlijk dat de ene persoon met gewoon licht en de andere, op nagenoeg dezelfde afstand, duidelijk met IR-licht te zien is?

 2. Krijg het idee dat de remmen van de trailer geblokkeerd zijn waar de losse truck wel lijkt te kunnen rijden. Misschien een luchtslang van de trailer losgeschoten, waardoor de combinatie noodgedwongen op de overweg is blijven staan?

 3. Welke beroepschauffeur zet zijn combinatie stil op een spoorwegovergang….. Wat ging ie doen? Even tegen het gebouw aan de overkant aan pissen? Had ie de stoptrein voorbij zien komen en dacht ie dat het nog wel even zou duren? Er zat overigens een behoorlijke hoeveelheid verdacht poeder in die truck :p

 4. @Dinges, er wordt in het artikel met geen enkel woord gerept over de persoon in donkere kleding die je van rechts naar links ziet lopen. Eerst loopt hij normaal, maar zodra de trein in beeld komt, begint hij sneller te lopen, kijkt achterom richting de spoorwegovergang en begint dan te rennen.

  1. Dat lijkt me gewoon een voorbijganger. Die dacht waarschijnlijk dat er brandstof in de tankwagen zat en was bang voor een explosie en zette het daarom op een lopen.

 5. Waarschijnlijk heeft ie hem daar gewoon geparkeerd om ffe te informeren waar hij wezen moest. En niet nagedacht dat hij op een spoor stond waar je niet moet stilstaan.. Anders gaat ie ook niet terug lopen en de auto proberen weg te rijden. Dan heb je van te voren alles wel geprobeerd om dat ding weg te krijgen mocht je pech hebben.. Het was ook een Poolse chauffeur geloof ik? Daar zitten niet al te snuggere types bij..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *