Veel seksuele intimidatie bij studenten RUG

Studenten hebben in Groningen vaak te maken met seksuele intimidatie en geweld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteitskrant.

Die heeft een kleine 600 studenten hierover ondervraagd. Ruim 38 procent van hen geeft aan dat ze tijdens hun studententijd in Groningen grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. Het gaat vooral om ongewenste aanraking, seksueel getinte opmerkingen en opdringerige versierpogingen.

Van de bijna 600 studenten kregen 56 te maken met bedreiging, 23 met verkrachting en 19 met stalking. De daders zijn vaak bekenden: verenigingsgenoten, vrienden of studiegenoten. In elf gevallen waren de daders docenten van de RUG.

Van de studenten die het overkwam, heeft slechts zes procent actie ondernomen, door dit te melden bij de RUG, de vereniging of de politie.

Deel dit artikel:

 1. Ik vertrek!

  Dit is zeer vreselijk en zeer verschrikkelijk en dat komt door de zeer rotstad Groningen. Je verpest je leven, je verpest je toekomst, als je komt wonen, als je komt werken, als je komt studeren (!) in de rotstad Groningen. Wie kiest voor rotstad Groningen, kiest voor een uitzichtloos rotleven. Ik vertrek!

  1. Tip: ga een cursus zelfverdediging (self defence) / gevechtstraining (combat training) volgen. Zelf de dader stevig aanpakken en overdragen aan de Groninger politie zodat die de dader kan oppakken, arresteren en goed opsluiten. ‘Ik zou ze het liefst in elkaar slaan.’ ( ‘Maar dat kan natuurlijk niet.’ ) Onze minister president Mark Rutte heeft woorden van deze strekking recentelijk ook in de mond genomen ( weblinkje: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2267036-premier-rutte-ik-zou-ze-het-liefst-in-elkaar-slaan.html ). Dus mag ik het ook hardop denken bij onze OOG!

   1. Hoi,

    Er studeren zeer meer studenten in Groningen. Als je de resultaten van de vragenlijst om gaat rekenen naar alle studenten, dan is dit allemaal nog meer zeer verschrikkelijk. Zeer veel sterkte met je combat training!

    Grexit! (Groningen exit!)

 2. De Universiteitskrant trekt de beerput goed open. Dat roept bij mij een vraag op. Wat is er in het verleden mogelijk allemaal in de doofpot gestopt? Gelukkig gaat de Universiteitskrant verder…

  1. Mensen willen liever niet in de krant met al hun persoonlijke shit. Das is geen doofpot. Tegenwoordig moet alles een #metoo-verhaal zijn, terwijl dat eigenlijk om seksuele intimidatie etc. door middel van machtsmisbruik in een ongelijke situatie ging. Daar reken ik bekenden: verenigingsgenoten, vrienden of studiegenoten. niet onder. Dat is gewoon vanalles wat mis gaat in de persoonlijke sfeer. Dat is een gegeven. Je moet er mee om gaan. Je kunt niet alles tot in de puntjes gaan regelen. In de sociale omgang is het overschrijden van grenzen onvermijdelijk. Het gaat er dan ook niet om dat het gebeurt maar hoe er mee omgegaan wordt. De meeste mensen leren er van, maar je hebt ook onverbeterlijke recidivisten. Ik denk niet dat het gezond is om direct alles in te delen in een dader en een slachtoffer hokje. In de meeste gevallen ligt de waarheid in het midden. Daarmee wil ik geen excessen goed praten, daarmee wil ik alleen zeggen dat niet alles meteen als een exces moet worden gezien.

   1. Bezwaar!!! (Objection!!!)

    Het staat gewoon in de wetten!!! De burgemeester is in wettelijk opzicht verantwoordelijk voor de (seksuele) veiligheid van iedereen in de gemeente Groningen!!! Het is gewoon de wetten uitvoeren!!! Onze wetten zijn er niet voor niets!!!

    Het is tegen de wet!!! (It’s against the law!!!)

   2. Doe ff normaal. Als er geen aangifte wordt gedaan en er zijn verder ook geen getuigen dan kan de wet niets. Jij wilt een heksenjacht op mannen. Dat gaat dus niet gebeuren.

   3. Marc, pardon, heksenjacht?

    Het is maar de vraag of een slachtoffer met de PTSS nog in staat is om aangifte te doen. De PTSS loopt een slachtoffer ongevraagd op door seksueel overschrijdend gedrag van daders. Wie meldt zich als getuige als er daders rondlopen in Groningen die bedreigen, stalken en verkrachten? De PTSS voorkomen, is beter dan de PTSS genezen.

    Ik verwacht van de Groninger burgemeester, de Groninger politie en de Groninger politiek een daadkrachtig Gronings antwoord. En snel ook.

    Marc, ik stel voor dat we de heksenjacht voor halloween bewaren. Lekker één dag per jaar veilig griezelen in Groningen. Leuk voor onze Groninger kids.

    Punt uit!

   4. Juist daarom zeg ik heksenjacht. Geen aangifte doen en toch naar daders moeten zoeken? Hoe doe je dat? We weten zeker dat er vrouwen verkracht zijn, maar die durven niks te zeggen. Laten we gewoon iedere tiende man oppakken en veroordelen! Zoiets? Er is ook nog zoiets als ratio.

   5. Hi Marc !!!

    We kunnen ook het recht in eigen hand nemen!!! Dat is juist heksenjacht!!!

    Rotterdammers konden anoniem (!!!) hun vuurwapens bij de politie inleveren!!! Dat was een succesvolle actie ( https://nos.nl/artikel/2270519-honderden-wapens-ingeleverd-in-rotterdam-waaronder-colt-van-35-000-euro.html ) !!!

    Een aangifte bij de Groninger politie is niet anoniem!!! Anoniem aangifte doen, kan, van mij, ook met #METOO!!! Het is maar een idee!!! Het doel heiligt, voor mij, de middelen!!!

    De burgemeester is de baas!!! (The boss!!!)

    OK!!! (Okay!!!)

 3. De 11 docenten van de RUG

  In de tekst van het nieuwsbericht van OOG staat, volgens mij, dat in 11 gevallen de daders van bedreiging, stalking, verkrachting docenten van de RUG waren. Ik heb dit aantal niet in het artikel ´#METOO ONDER STUDENTEN´ op de website van de Universiteitskrant kunnen vinden. (Of heb ik niet goed gelezen?) Het aantal van 11 docenten zal ongetwijfeld ergens staan.

  Laten we hier nog wat rekenen. 56 bedreiging plus 23 verkrachting plus 19 stalking is bij elkaar 98 ellende voor de slachtoffers. Delen wij 11 docenten door 98 ellende voor de slachtoffers, en vermenigvuldigen we de uitkomst dan met 100, dan komen we uit op een ruime 10 procent. (Of reken ik niet goed?) Wie kan de resultaten van de vragenlijst omrekenen naar het totale aantal studenten en het totale aantal docenten?

 4. De 14 studenten van de RUG

  In de tekst van het nieuwsbericht van OOG staat: ‘Van de studenten die het (volgens mij slaat ‘het’ op seksueel overschrijdend gedrag) overkwam, heeft slechts zes procent (‘zes procent’ zijn volgens het onderzoek, volgens mij, 14 studenten) actie ondernomen, door dit te melden bij de RUG, de vereniging of de politie.

  Het artikel ´#METOO ONDER STUDENTEN´ op de website van de Universiteitskrant geeft, volgens mij, niet aan wat de moedige actie van de 14 studenten voor resultaat heeft gehad. Zijn de daders aangepakt? Meer slachtoffers zullen, denk ik, actie ondernemen als duidelijk vaststaat dat een actie van een ander slachtoffer (lotgenoot) resultaat heeft gehad. Dit zal de daders van seksueel overschrijdend gedrag hopelijk ook afschrikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *