Roel Boomstra herovert wereldtitel dammen

sport
foto Evert Janse

De 25-jarige Groninger Roel Boomstra heeft in de barrage wereldkampioen Alexander Schwarzman verslagen.

Voor de titel waren drie overwinningen noodzakelijk. Na de reguliere partijen leidde de Groninger met een overwinning tegen de Rus. In de barrage eindigden de drie rapidpartijen (20 minuten per persoon) in remise.  De eerstvolgende blitzpartij (10 minuten bedenktijd) wist Boomstra met de witte schijven te winnen, de laatste twee blitzpartijen werden remise. In de ‘superblitz’ (tien minuten totaal voor vier partijen) won Boomstra de tweede partij, waardoor hij de totale match met 3-0 in zijn voordeel besliste.

Boomstra heroverde de wereldtitel, die hij in 2017 aan Schwartzman was kwijtgeraakt. Na Jannes van der Wal in 1982 is hij de tweede Groninger wereldkampioen dammen.

De barrage werd gespeeld bij RTV Drenthe.