Moties gaswinning deels verworpen in Tweede Kamer

nieuws
Foto: flickr.com/photos/-jvl-/

De moties die naar aanleiding van het gaswinningsdebat van afgelopen woensdag door oppositiepartijen in de Tweede Kamer namens de Groninger besturen en maatschappelijke organisaties werden ingediend zijn gedeeltelijk verworpen door de coalitiepartijen.

Groningse bestuurders en maatschappelijke organisaties riepen de Tweede Kamer dinsdagochtend nog op om stemming over de moties uit het gaswinningsdebat van afgelopen woensdag uit te stellen of om alle moties ‘onverkort en volledig ter harte te nemen en uit te voeren.’

De oppositiepartijen zijn dan ook niet blij met het verwerpen van de moties: “Heel triest dat de coalitiepartijen tegen deze motie hebben gestemd. Ik had gehoopt dat de Tweede Kamer als één vrouw / man achter de brede oproep uit Groningen zou gaan staan. Hiermee laten ze Groningers met schade als een baksteen vallen,” aldus Henk Nijboer, PvdA-kamerlid en een van de indieners van de ingebrachte moties. Zijn motie om de zogenaamde ‘5 adviezen’van de regionale partijen  ‘onverkort en volledig ter harte te nemen en uit te voeren’ werd afgewezen. Ook SP-kamerlid Sandra Beckman laat via Twitter weten ‘piswoest’ te zijn over de stemming: “Nu begint vast het politieke gehuichel weer.”

De meest verstrekkende moties die ter stemming werden gebracht waren de automatische toekenning van alle bestaande schades in het aardbevingsgebied onder de 10.000 euro, een generaal pardon voor 6000 bestaande schademeldingen in het gebied en een parlementaire enquête over de aardgasproblematiek.

Deel dit artikel: