In januari leggen alle vogels een ei

nieuws
Foto: Eppie Bloem

De natuur is flink in de war als je de foto van Groninger Eppie Bloem mag geloven. Aan de Oosterhamrikkade trof hij een legsel aan dat hoogstwaarschijnlijk van eenden is.

Bloem deed de vondst afgelopen weekend. Aan de oever trof hij twee eieren aan. De natuurliefhebber maakte er een foto van en plaatste die op zijn social media-kanalen. “Dit is wel sneu. Die overleven het niet als het weer gaat vriezen”, is één van de reacties die geplaatst is op het bericht. Het legsel is dan ook veel te vroeg. Eenden hebben over het algemeen een lange broedperiode die van halverwege februari tot in augustus kan duren. In die periode worden er vaak meerdere legsels gelegd die uit zes tot tien eieren bestaan.

Hoe het kan waarom de eenden nu al aan de broedperiode zijn begonnen is onbekend, maar hoogstwaarschijnlijk heeft het te maken met de tot nu toe warme winter. Ondanks de koudere periode van afgelopen week verloopt de winter relatief gezien te warm. Of dit legsel gaat overleven is ondertussen nog maar de vraag. De komende dagen is er nachtvorst en winterse neerslag mogelijk.

Deel dit artikel: