Forse afname te koop staande woningen

nieuws

Het aantal woningen dat te koop staat was nog nooit eerder zo laag in de gemeente Groningen.  Het is dan ook de verwachting dat het aantal verkopen in 2019 zal gaan afnemen.

Door het beperkte aanbod kunnen woningzoekers namelijk geen woning meer vinden die aan hun wensen voldoet. Dit blijkt uit de deze woensdag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Lamberink Makelaars. Per 1 januari staan nog bijna tienduizend woningen in aanbod, dit zijn er maar liefst 3.800 minder dan een jaar geleden. In veel gemeenten, zoals Groningen, Assen en Leeuwarden, heeft het aanbod een historisch laag aantal bereikt. Hiernaast komen er weinig nieuwbouwwoningen terug in het aanbod, de drie noordelijke provincies kennen hierdoor het laagste aandeel nieuwbouwaanbod van alle provincies in Nederland. Door de beperkte nieuwbouwontwikkelingen is het de verwachting dat de aanboddaling in 2019 nog verder door zal zetten.

Als gevolg van het gebrek aan keuzemogelijkheden voor woningzoekers is in veel gemeenten een terugval van de verkoopcijfers zichtbaar. In heel 2018 zijn in Noord-Nederland 23.800 woningen van eigenaar gewisseld, dit zijn bijna 1.600 transacties minder dan in 2017. Ondanks de toenemende marktdruk door het gebrek aan aanbod, vallen de prijsstijgingen in regio nog mee. Zo steeg in 2018 de gemiddelde verkoopprijs in Groningen met 8% en in Assen met 6%, terwijl landelijk een toename van gemiddeld 10% heeft plaatsgevonden. De hoogste prijs voor een vierkante meter woonruimte in Noord-Nederland wordt betaald in Haren, kopers betalen hier gemiddeld € 2.575. Op de tweede plaats staat de gemeente Groningen, met een meterprijs van € 2.325.