Waterschap gaat voor klimaatbestendige waterberging in De Onlanden

nieuws
Foto: Robert Wieringa voor Waterschap Noorderzijlvest

De maximale waterstand in de waterberging in De Onlanden moet in de komende jaren met 35 centimeter worden verhoogd. Dat heeft Waterschap Noorderzijlvest afgelopen woensdag besloten op basis van de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI.

De waterberging in De Onlanden moet in de toekomst een maximale waterstand van 15 centimeter boven NAP aan kunnen. Momenteel kan de waterberging een maximale waterstand aan van 20 centimeter beneden NAP. “Met het optimaliseren van de waterberging willen we zorgen dat de inwoners van ons waterschap hier ook in de toekomst veilig voor het water kunnen blijven wonen,” aldus Carla Alma, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest.

De waterberging in De Onlanden is aangelegd na een periode van hoogwater in 1998. Door hevige regenval en het niet kunnen lozen van al dat water stond het water in grote delen van provincie en stad Groningen dreigend hoog. Gebaseerd op de nieuwste KNMI-klimaatscenario’s zal hevige regenval en stijging van de zeespiegel naar verwachting verder toenemen.

In het eerste kwartaal van 2019 gaat het waterschap in gesprek met de bewoners over de plannen tijdens een aantal informatiebijeenkomsten.

Deel dit artikel: