Scheepvaartverkeer Eemskanaal weer op gang na aanvaring Borgbrug

nieuws
Foto: Martin Nuver, 112groningen

Het scheepvaartverkeer kan sinds zaterdag weer gebruik maken van het Eemskanaal. Sinds afgelopen donderdagochtend was er geen scheepvaart mogelijk vanwege de aanvaring met de Borgbrug.

Het aangevaren brugdek is vrijdag aan het einde van de middag verwijderd. Met behulp van meerdere hijskranen werd het beschadigde dek op een ponton geplaatst en is vervolgens overgebracht naar machinefabriek Rusthoven in de Scandinavische Havens. Daar zal een inspectie worden uitgevoerd en zal ook de reparatie plaats vinden.

De aannemer die het brugdek verwijderd heeft verwacht dat autoverkeer op zijn minst een aantal weken geen gebruik kan maken van de brug. “Pas na beoordeling van de exacte schade kan een goede inschatting gemaakt worden van de benodigde tijdsduur”, aldus de aannemer. Autoverkeer wordt zo lang omgeleid via de Driebondsbrug. Het Franse schip dat de aanvaring veroorzaakte lag zaterdag nog aangemeerd nabij de Oostersluis. Onduidelijk is nog hoe de aanvaring kon gebeuren.