“Ik dacht dat de bus pas over twee minuten ging”

nieuws
foto: Kevin van der Laan/OV Nieuws

Voor sommige bus- en treinreizigers was het maandag nog even wennen. Sinds afgelopen zondag geldt de nieuwe dienstregeling in het openbaar vervoer en dat betekent dat sommige bussen net iets vroeger of later vertrekken en treinen die op andere perrons arriveren.

De chauffeur van de bus heeft net de deuren gesloten en wil optrekken als een reiziger maandagavond wild zwaaiend met zijn armen aangeeft dat hij nog mee wil. “Ik dacht dat u pas om 33 vertrekt?” Zegt hij tegen de chauffeur als deze de deuren weer heeft geopend. “Ja, in de oude dienstregeling misschien”, antwoordt de chauffeur. “Afgelopen zondag is de nieuwe dienstregeling ingegaan.” De reizigers mompelt een excuus en zoekt snel een zitplaats.

Complete verrassing
“En zo ben ik vandaag al heel wat mensen tegen gekomen die verbouwereerd staan te kijken”, zegt een vrouw. “Ondanks alle aandacht die er de afgelopen weken voor geweest is, is het voor sommige mensen toch nog een complete verrassing dat er een nieuwe dienstregeling is ingegaan.” Een andere vrouw van middelbare leeftijd reageert dat ze eigenlijk wel heel blij is. “Met de oude tijden kon ik mijn aansluiting vaak nét niet halen. Nu vertrekt deze bus vier minuten eerder waardoor ik die aansluiting met gemak haal. Heel fijn.”

“Ik dacht dat je pas over twee minuten vertrekt”
Ook even verderop is het weer raak. Een jongen, enkele honderden meters verwijderd van de bushalte, ziet de bus naderen en zet het op een rennen om maar op tijd bij de halte te zijn. “We hebben er weer eentje”, grinnikt de buschauffeur die rustig de bus uit laat rollen zodat ook deze reiziger mee kan. “Ik dacht dat je pas over twee minuten vertrekt?” Hijgt de jongen. Na maar weer eens uitgelegd te hebben hebben dat er een nieuwe dienstregeling van kracht is zoekt ook deze busreiziger een zitplaats.

Reisplanner
De nieuwe dienstregeling geldt tot 7 december 2019. Voor actuele vertrektijden kan gekeken worden op de website van de vervoerders Qbuzz en Arriva of op reisplanner 9292.