Gemeente doet verslag van “gezellige en chaotische” marktdag

nieuws

Deze maandag was er een extra marktdag. “Gezellig en chaotisch”. De gemeente doet op haar nieuwssite uitgebreid verslag:

‘Zo krijgen klanten de kans om de dag voor kerst nog verse producten in te slaan. Niet alle marktkramen kiezen er voor om te gaan staan. Voor sommigen kost het teveel moeite om aan verse producten te komen, anderen vinden juist dat je er altijd moet zijn voor je klanten.

Vijf telefoontjes
Marktmeester Dirk Jan Kooiman merkt aan het begin van de dag dat het geen reguliere marktdag is. “Op weg hier naartoe kreeg ik al vijf telefoontjes: dan wil de ene koopman niet voor de andere aan de kant, of iemand wil wat ruimer staan, of ze vragen of de buurman nog komt. Parkeren is ook anders, ze hebben immers een ontheffing voor de dinsdag, vrijdag en zaterdag. Dus dat heb ik net geregeld. Het is allemaal wat onrustiger. Maar dit is je vak, dit is wat het leuk maakt.”

Aardappelen
Tussen de kramen zijn her en der lege plekken. Ate Willems van de Groninger Aardappelhandel snapt het wel: “Als je op donderdag al je verse groente moet kopen op de veiling en je hebt geen koelcel. Hoe hou je het dan tot vandaag vers? Wij hebben wat dat betreft een voordeel: we hebben met aardappelen een makkelijk product en we hebben een eigen koelcel. Bovendien vind ik dat je er moet zijn, voor je klanten.”

Charlottes
Ate heeft het bedrijf vijf jaar geleden overgedaan aan zijn zoon Erwin. Hij helpt af en toe nog mee. Erwin legt uit dat ze deze dagen vooral specialere aardappelsoorten verkopen zoals Franse Charlottes, krieltjes, truffelaardappelen. “Maar zaterdag verkochten we ook veel gewone kruimige, voor in de puree. Het is wel jammer dat niet alle kramen staan. Meer kramen trekt nu eenmaal meer mensen.”

Reclame
Dirk Jan verwacht dat in de loop van de dag het publiek toe zal nemen. “We hebben er van alles aan gedaan om het te delen: via onze Facebook, de gemeentelijke social media-kanalen, op Radio Noord. Meer kan je niet doen.” Hij merkt dat mensen erg geïnteresseerd zijn in de markt: “Als ik kijk in de cijfers van Google, dan zie je jaarlijks 250 tot 300-duizend zoekopdrachten op ‘markt Groningen’.” Voor bezoekers is de markt ook afhankelijk van de openingstijden van de winkels. Die gaan op maandag pas in de middag open.

Meikermis
Als de eerste uren voorbij zijn en alle kramen op hun plek staan heeft Dirk Jan het voor vandaag op orde. “Dan kan ik mooi bezig met de voorbereidingen op de Meikermis, dat begint nu al.” Verder gaat hij nog zijn ronde over de markt, om de marktgelden te innen van de niet-vaste kramen. Hij is de enige marktmeester vandaag, maar vanuit de gemeente zijn er meer aan het werk rond de markt: parkeren, stadsbeheer, die komen met de vuilniswagen langs om marktafval te halen en precario (dat is belasting op voorwerpen op of boven gemeentegrond, bijvoorbeeld terras of een luifel).

Groente en fruit
In de groente en fruitkraam van Kaper liggen de pompoenen, komkommers en avocado’s hoog opgetast. De cherrytrostomaten glimmen in het kraamlicht, terwijl eigenaresse Nikki Kaper vertelt: “Er was heel veel vraag van onze vaste klanten om vandaag te staan. Omdat er geen veiling is, kostte het ons iets meer moeite om aan groente en fruit te komen. Niet alles is er meer. Je merkt dat we vooral veel spruitjes, stoofperen, salade en aparte dingen als waterkers en veel kruiden verkopen. Standaard bestaat niet meer. Mensen kopen niet meer wat goedkoop is, maar wat er op hun lijstje staat en dat is heel divers.”

Varkens
Het kan zijn dat ze aan het einde van de dag blijven zitten met onverkochte producten. Veel kan weer mee terug: zoals zoete aardappelen, pompoen, uien. Maar bijvoorbeeld avocado’s: die gaan naar een varkensboer. Of ze geeft het aan een groepje mensen die koken voor armen. “Ik ga in ieder geval niet staan roepen en ze goedkoper wegdoen.”

Basarz
Wie ook niet roept en producten in prijs gaat verlagen is Cyriël Bleekrode. Hij is eigenaar van delicatessenwinkel Basarz. Zij hebben een winkel aan de Vismarkt en een kraam op de markt. Bij de marktkraam, waar de geur van olijven en Italiaanse worst je neus prikkelt, vertelt hij: “We staan hier voor als het in de winkel te druk is, dan kunnen mensen uitwijken.” Zijn producten bederven niet snel, dus hij kon goed inkopen. Wat vandaag betreft is hij positief: “De aanloop is goed, het is mooi weer, dus het komt helemaal goed.”’