‘Geen feest van de democratie in Grunobuurt’

nieuws

De Wijkraad van de Grunobuurt is verbolgen over het handelen van Woningcorporatie Nijestee die samen met de gemeente eenzijdig de wijkvernieuwingsplannen voor het noordelijk deel van de Grunobuurt heeft aangepast.

‘Hoewel in de rest van de stad Groningen nu volop ruimte wordt gemaakt voor bewonersparticipatie, coöperatieve wijkraden en ideeën van bewoners, merken de bewoners in de Grunobuurt daar vrijwel niets meer van. “Een feest van democratie” zoals wethouder Roeland van der Schaaf dit noemt, ervaart de Grunobuurt op dit moment niet. Eenzijdige gewijzigde plannen die ooit democratisch tot stand kwamen, zijn immers van tafel geveegd’.

Op de website van de Grunobuurt doet de wijkraad verslag hoe het verging met een bezwaarschrift tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van het woonblok Lampisterie. ‘Natuurlijk willen Wijkraad en de betrokken buurtbewoners dat de bouw verder gaat. Maar niet ten koste van gemaakte afspraken die via een democratisch proces tot stand zijn gekomen en nu eenzijdig worden gewijzigd worden ten koste van een aantrekkelijke, leefbare en gezonde woonomgeving’.

Deel dit artikel:

 1. Verschrikkelijk wat er met het ooit zo karakteristieke, lieflijke grunobuurtje gebeurd is. Goedkope, lelijke, fantasieloze dicht op elkaar gedrukte woondozen. En dan die lelijke dingen die voor balkon moeten doorgaan. Op dit stukje staan nu minstens 20x zoveel wooneenheden. Met de huren van tegenwoordig, tel uit je huisjesmelkers winst.
  Een architectonisch fiasco bijna zonder weerga. Het doet me denken aan de grauwe woonwijken voor ‘the poor’ in Engeland.

 2. Plannen zijn al veel te vaak aangepast door Nijestee. Nu weer parkeren op wat eerst een mooie binnenplaats zou zijn. Eerder al het schrappen van de mix koop en huur. Op naar de volgende Vogelaar-Wijk! Schaam je Nijestee en Gemeente!

 3. Roelof van der Schaaf, de woningbouwverenigingen en de gemeente mogen zich schamen. Alle protesten, lees ideeen van wijkbewoners en omwonenden worden weggewuifd. Kijk maar naar Selwerd , Paddepoel en de Reitdiepzone.
  Alles wordt volgeplempt met fantasieloze betonnen woonblokken, het liefst zo hoog mogelijk en het liefst zo dicht mogelijk op elkaar, en met een woonruimte van maar liefst 40 tot zeker wel 65 m2. Het worden de ghetto,s van de toekomst…
  Telkens als er ergens de start wordt gemaakt met een nieuwbouwplan staat van der Schaaf dom lachend in de krant. Het zou mij niets verbazen als Roelof straks in dienst komt van of een aannemer, of een woningbouwvereniging…..
  Hoe snel kan je een mooie stad naar de kloten helpen?

 4. Wat eens een halve achterbuurt was is nu een mooie wijk met fraaie baksteenarchitectuur geworden.
  Het is een combinatie van koopappartementen en huurwoningen. Geen huisjesmelker komt er in en de gevels zijn niet van beton maar van gebakken klei.
  Het is raadselachtig waarom sommigen hierover door blijven zeuren.

 5. Ik zie inderdaad rode bakstenen, plus een bouwhoogte welke zich tot 6 bouwlagen heeft beperkt, wat gelijk de maximale hoogte in deze stad zou moeten zijn, enkel mis ik architectuur, wat niet zou hebben misstaan op deze plek, nu zijn het ook hier spijtig genoeg fantasieloze rendementsdozen geworden.

  Het gaat de goed kant uit.

 6. Typisch gemeente Groningen. Veel tijd en energie vragen van buurtbewoners om mee te praten en vervolgens niets doen met de adviezen. Maar de buurt heeft meegepraat dus is alles “in goed overleg met de bewoners” gegaan.
  En maar verbaasd reageren omdat de Stadjers niets meer met politiek en gemeentete maken willen hebben.
  “De communicatie moet verbeteren”, heet het dan. Ja, inderdaad. Maar dan wel TWEE kanten op, en niet alleen maar van de gemeente naar de burgers.

 7. Democratie bestaat niet op wijkniveau. Hooguit inspraak.

  Het gebeurt vaak dat nieuwbouw veel mooier wordt voorgesteld dan het uiteindelijk wordt. Als je dan kritiek hebt hebben ze altijd wel een dooddoener? Dat is verlakkerij. Geef vanaf het begin een realistisch beeld.

  Bij een dergelijk project moet je een parkeerkelder aanleggen. Moeten die mensen soms naar een zooi geparkeerde auto’s kijken vanuit hun raam? Bovendien geeft het veel geluidsoverlast omdat het geluid en dat stenen gaat gaat weerkaatsen. Je hoeft geen volledige diepte aan te leggen. Als de woningen 1,5 meter boven straatniveau beginnen verbetert de privacy en je hoeft minder ver de grond in. De tuin kan ook op het dak van de parkeergarage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *